Автор Саморъчно облепяне на кухнята с фолио

16
Здравейте на всички!
Ето че настана време и аз да публикувам нещо, а не да бъда само зрител.
Реших да зарадвам майка и да и отремонтирам кухнята. Кухнята е на много години и съответно външния и вид е доста захабен. Трябваше нещо да се направи, и по-точно да се облепи.  :P

Ще има 20 снимки. Ще напиша когато свърша)

17896-0

Ето така беше преди:

17897-0

Доста отдавна

17898-0

Четири

17899-0

Ето така стана когато всичко започна по-малко да се отлепя, а аз доотлепих докрай:

17900-0

В дясно може да видите следите от лепило, когато навремето се мъчих  да ремонтирам разпадащата се кухня.

17901-0

След като видях на много места в интернет как хората си лепят фолио по стените на апартаментите реших защо пък да не направя фотопечат за кухнята на майка. Дълго мислих и избирах картинка за целта. Кухнята не трябва да е мрачна, въобще да е в тъмни цветове, тя трябва да носи радост на майка докато тя е там. Отначало мислех да правя отделен принт с някаква красива природна фотография за всяка вратичка, тъй като сигурно ще е интересно да се вгледаш първо в едната вратичка, после в друга и т.н. После обаче си помислих, че ще стане твърде пъстро и като цяло общия вид ще стане мазало. Мислех да направя вратичките във вид на прозорци на някакво старинно здание. Но после размислих. Избрах да е природа, тъй като долните и горни шкафове са разделени от стена с плочки, и всяка друга рисунка с някакви строги детайли просто ще се разбие. Намерих в гугъл няколко варианта, които ме устройваха (търсех по дума “природа”, а в настройките задавах размер не по-малък от 40 мегапиксела, тъй като ако размера е например 1024х768, то тя ще се размаже и нищо няма да стане).

17902-0

Първия вариант отпадна, тъй като пеперудата с големина колкото половината хладилник сигурно ще разваля апетита, а нощем може и да изкара акъла на някой пригладнял. Обърнах картинката и ето какво се получи

17903-0

Във фотошоп направих примерно разположение на парчетата, за да видя кои детайли ще загубя и кои ще се виждат.

17904-0

Ето го същото чудовище, което щеше да се разположи на половината хладилник

17905-0

След това отидох в една рекламна агенция, където за един ден ми разпечатаха цялата картина (поръчах я с малко по-големи размери, тъй като исках да облепя не само външната част на вратичките, но и да подгъна по ръбовете също. А за да се хване добре трябва и да подгъна отвътре. Направиха го с ламинирано фолио за да може спокойно да се мие.

След това без да бързам за няколко вечери облепих цялата кухня.

17906-0

Процеса не е сложен - да зарадва майка си или жена си ще може всеки. Знаейки размера на вратичката добавяш още по два сантиметра от всяка страна за страните и по два сантиметра за подгъване. Отрязваш, изчистваш и обезмасляваш вратичката, отлепяш подложката на фолиото (фолиото е самозалепващо) и внимателно прилагаш, заглаждайки без да бързаш. Най-трудно се правят ъглите на вратите.
Облепих, пробих отвори от вътре на вън за дръжките и ги завинтих.

17907-0

Преди облепянето реших малко да разтоваря рафта с тенджерите. Няколко капака на тенджери реших да закача на вратичката отвътре.

17908-0

Наистина много важно се оказа всички повърхности предварително да са идеално изчистени и обезмаслени, тъй като на фолиото веднага се открояват лошо изчистените места – остатъци от лепило, песъчинки и т.н.

17909-0

И за да е завършено всичко както трябва реших да затворя мястото на фурната, което е под котлоните, като направих две вратички за там.

17910-0

Най-трудно беше с хладилника.Няколко пъти се налага да отлепям и пак да залепям (добре че фолиото позволява). На хладилника постоянно се появяваха въздушни мехури. По принцип може да се изтикват, но е много трудно. Най-упоритите ги пробивах с игла и изкарвах въздуха.

17911-0

Тук-таме останаха малко дефекти, но те са почти незабележими и някои от тях може да се коригират с бръснарско ножче.

17912-0

Резултат: Мама е щастлива.

17913-0

Може да се мие с почистващи препарати. Трудно се отлепя и се държи доста добре. Слабите места са ъглите. Някои по наблюдателни сигурно ще забележат, че различните парчета не преминават съвсем плавно от едно в друго, а липсва част от рисунъка, това е така защото липсващата част е отишла за ръбовете и задната част.

17914-0

Край. Благодаря за вниманието!

17915-0

Много хубаво е станало, честита първа тема!
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Много яко е станало!

Браво  :bravo: Много свежа идея и майсторско изпълнение. Ако ти е за първи път, спокойно може да помислиш да си изкарваш хляба с това  :idea:

 С кеф да готвиш много яко+++

Flip - май се бъзикаш нещо с нас  :upset: Наистина ли нямаш никакъв опит в рекламната дейност???

Много е красиво!

Прекрасно е  :bravo: Всяка жена би завидяла на майка ти  :smile: Дано винаги да я радваш така  :idea:

Супер се е получило :bravo: Майка ти сигурно много се гордее с теб :smile:

Страхотно е  :pray: ! Ще го покажа на половинката ми, дано да се сети ...

Страхотно е  :pray: ! Ще го покажа на половинката ми, дано да се сети ...

Аз я показах... за съжаление отговора беше - Я стига ме занивама с глупости  :mad:! Остави ме, да гледам мача...  :'(