Автор 14 февруари - Свети Валентин

7
18481-0

Много държави по света отбелязват 14 февруари като ден на влюбените, посветен на Св.Валентин.
            На този ден 70% от празнуващите изпращат картички, 4 % излизат с половинките си, 48% подаряват нещичко, 37% приготвят празнична вечеря, 33% подаряват бонбони, 30% отиват на вечеря в заведение и едва 19% подаряват цветя. И въпреки това само на този ден се продават не по-малко от 3 милиона рози по света.

Каква е връзката между св.Валентин и деня на влюбените?
           Валентин бил млад мъж, посветил изцяло живота си на Бога и на вярващите, твърди една от многобройните легенди за светеца. Той помагал на затворените и изтерзани до смърт хора по времето на Клавдий ІІ. Момъкът бил обвинен в бунтарство и хвърлен зад решетките. Не успяват да го отклонят от вярата му нито с предложения за висок пост, нито със заплахи и мъчения. На 14 февруари 210 г. Валентин е обезглавен по нареждане на императора. Папа Юлий І издига в негова памет внушителна църква в Рим. Съхранени са и мощите му.
        Дотук - нищо общо с влюбените. Светецът става техен покровител поради случайно съвпадение на дати. През 1465 г. Джовани ди Торкомеда основава религиозна общност, чиято цел е да се грижи за зестрите на бедните девойки. Папата насрочва първата церемония на 14 февруари - денят, посветен на Св.Валентин. Постепенно той се превръща в празник на всички сгодени момичета.

Но това не пречи на влюбените да вярват в закрилата на светеца.
          В България този ден е двоен празник - българите отбелязват деня на лозаря или Св.Трифон и деня на влюбените, като сред учениците и студентите деня на влюбените се налага все повече.

Любовта е красиво чувство, а сексът – невероятно изживяване. Помните ли вие, тинейджъри по душа – родители, учители, граждани... какво пееха на времето Битълс? – “Всичко, от което се нуждаеш, е любов”. Но не забравяйте, скъпи млади и не толкова млади приятели, че живеете във време на СПИН! Не забравяйте, че единствения начин известен до сега да се предпазите от него е да използвате презерватив!

Честит празник на всички влюбени!  :stp:

Дане забравяме и празника на всички лозари и винари  :alkash: