Автор Бабке, кажи ми…

10
18904-0

  - Бабо, как да разбера, дали съм влюбена?
    - Много просто, миличка. Помниш ли как се запознахте?
    - Разбира се, бабо. Помня не само запознаването, но и всяка среща: как се усмихнахме един на друг за първи път, как се хванахме за ръце, как се целунахме. Това ли е любовта, бабке?
    - Не миличка. Любовта е, когато помниш, в какво той е бил облечен, когато сте се срещали. Ако помниш само себе си – това е влюбване.


***

    - Бабо, кога настава време за раздяла? Може би, най-добре да си тръгнеш след първата нощ, когато все още няма неоправдани надежди, недочакано изясняване на отношенията, оставяйки като спомен само смътни приятни усещания? Или след много нощи, когато всичко постепенно се е изпарило, неизвестно кога и защо, спокойна „екологична” раздяла, без болката на нещо разкъсвано, без крясъци и заплахи?
    - Много е просто, миличка. Не трябва да си тръгваш след определено количество нощи, а след първата сутрин, когато не ти се става по-рано за да му приготвиш закуска. Напои го с чай, целуни го за сбогом и затвори вратата.

***

    - Бабо, все още го сънувам…
    - Миличка, помниш ли миналогодишния сняг?
    - Какво общо има миналогодишния сняг? За съвет те моля, а не да си говорим за времето.
    - Аз вече ти отговорих, миличка. Ако все още те боли, ако не си забравила напълно, ако нещо вътре ти трепти, кажи си мислено: „миналогодишен сняг”. И се отнасяй към това, което е било по същия начин. Невъзможно е снегът да се запази за лятото – идва време да се топи. И макар да ти е трудно да повярваш в момента, обезателно ще дойде нов сняг. Просто се довери на времето и го дочакай. Но ако все още тъгуваш по миналото, повтаряй си: „миналогодишен сняг, миналогодишен сняг, миналогодишен сняг”.

***

    - Бабо, смятам да се боря за любовта си. Няма да се предам просто така, без бой!
    - Миличка, помниш ли детската игра, когато трябва да бягаш около столове, които са с един по-малко от играещите, и щом свърши напева, да успееш да заемеш свободен стол? Нали точно на тази игра играеш, когато се опитваш да се „бориш”. Защо да бягате двама или трима около един стол, като се опитвате да се надхитрите една друга, разсмивайки околните, нервничейки и ядосвайки се? Огледай се наоколо – до стената има много незаети столове. Вече си пораснала, миличка, време е да престанеш да играеш на детски игри.

***

    - Бабо, защо толкова боли? Ревнувам дори всяко произнесено женско име. Когато не отговаря на телефона, веднага си мисля, че е с някоя друга. Когато разказва за някоя жена, веднага се питам: „Какво са правили?”. Ревнувам от „бившите”, от приятелите, колегите, от случайни срещи. Как да престана с тази мъка?
    - Миличка, ревността е лъжливо чувство. Ти не ревнуваш – страхуваш се да не го загубиш. Не се страхувай, безсмислено е. Защото ако нямаш повод за ревност е глупаво, а ако има повод, е късно.

***

    - Всички мъже са еднакви! Достатъчно е един път да го поздравиш и вече е ясно как ще се държи по-нататък, какви анекдоти ще разказва, как ще се усмихва, ще докосва, как ще се караме и разделяме.
    - Не си права, миличка. Всички мъже са различни. Просто на нас ни харесват приличащи си мъже. Харесват ли ти скромни, „домашни” мъже? Тогава, защо се сърдиш, че ти се е паднал „смотан”, който не иска да излиза никъде? Ако избереш мъж „душата на компанията”, не се учудвай, че трябва да го делиш с приятелите му, а често и с приятелки. Ако обичаш романтични, бъди готова не само за свещи, стихове и шампанско, но и за периодични депресии и изчезване, които ще обяснява като „творчески кризи”. Избираш ли мъж, зад който си като „зад каменна стена” – не се учудвай, че не можеш да открие изход към свободата. Жените харесват приличащи си мъже, а после се чудят, че всички са еднакви.

***

    - Бабо, не знам как да му кажа, без да го заболи. Той не заслужава баналното „нека си останем приятели”. Той е добър, а аз трябва да постъпя с него жестоко. Какво да правя, как да му кажа, че между нас всичко е свършило?
    - Миличка, запомни: в последната фраза, която ще кажеш при раздяла, освен неизбежната жестокост, трябва да има и благодарност за всичко хубаво, което е било между вас. Защото, когато си спомня за теб, ще си спомня и раздялата. И ако искаш, когато си спомня за теб, очите му да се усмихват, на прощаване не изяснявайте отношенията си. Кажи само: „За да те обичам, не ми е нужно вече присъствието ти”. И си тръгни.

***

    - Бабо, трябва ли да споделям всичко? Нищо особено не се е случило, но ако разбере? Прегрешение няма, а и да разкажа не мога. Как мога да искам да е честен с мен, ако сама крия и недоизказвам?
    - Миличка, запомни три прости правила. Първото: никога и при никакви обстоятелства не го лъжи. Второ: никога и при никакви обстоятелства не му изменяй. Трето: но ако си излъгала и изменила, не разказвай в никакъв случай. Но не забравяй никога – последното правило е винаги след първите две.

***
    - Не разбирам, бабо, той изведнъж изчезна някъде. Всичко беше прекрасно, а така внезапно, без обяснение, просто изчезна. Не го виждам вече, телефонът мълчи, дори случайно не се срещаме вече. Дали нещо се е случило? Или съм го обидила с нещо? Може би трябва да позвъня и да поговорим, да изясним, какво е станало?
    - Миличка, не си струва, повярвай. Ти и сама знаеш отговора, но не искаш да си го признаеш. Той не звъни, защото не иска – толкова е просто. Запомни, миличка, докато мъжът се интересува от жената, няма да изчезне. Ще потроши телефона, ще караули пред входа, ще организира случайни срещи. И никакви причини, дори най-основателните, няма да го спрат да бъде наоколо, ако иска. И ако не искаш да те лъже, „защо е пропаднал от живота ти”, ако не си търсиш излишен повод, който да ти причини болка, по-добре не питай. Нали и без това знаеш отговора.

***

    - Бабо, как не разбираш? Това е истинска любов, от пръв поглед! Точно такава, за която повечето хора си мечтаят цял живот, но така и не я дочакват, такава, за която са написани стотици книги и хиляди стихове. И какво значение, че се познаваме само от няколко дена? Усещам, че е истинска. Не мога да живея без него. Това е истинска любов, подарък от съдбата, разбираш ли?
    - Глупачето ми, сега няма да разбереш, какво ще ти кажа. И няма да ти хареса – ще спориш и доказваш обратното. За съжаление, глупостта изчезва заедно с младостта и красотата. Но запомни: любовта е годините преживяни заедно. Ще го разбереш по-късно, ако не направиш много грешки.

***

    - Какво да правя, бабо, ценя го като приятел, близък и родствен човек, но не като мъж. Никога няма да го заобичам, както той мен, и никога няма да бъде мой любовник. Но как да му кажа това, той очаква отговор на чувствата си? Никак не ми се иска да загубя хубавото, което е между нас.
    - Миличка, мъжете не са толкова силни и уверени в себе си, както ни се иска да ги виждаме. И много по-лесно е да им се причини болка, отколкото на жените. Всеки отказ ще приемат с каменно лице, но ще ги боли, много ще ги боли. И ако ти се наложи да му кажеш, че между вас не може да има нищо, пощади самолюбието му. Не го унижавай с обяснения, че не ти е нужен като мъж, а само като приятел. Поговори с него ласкаво и спокойно. Никак не е важно колко думи ще изприказваш, и колко дълго ще обясняваш. Нека в тези обяснения да чуе: „прекалено те уважавам, за да те направя мой любовник”. Повярвай, миличка, ако запазиш самолюбието му, той ще запази уважението и дружбата си с теб.

***

    - Бабо, какъв трябва да е идеалният любовник? Имам предвид в леглото, какво трябва да прави или да не прави, за да може жената да разбере, че той е най-добрия на света? Трябва да бъде нежен и търпелив или страстен и напорист? Да умее по много и често или рядко, но запомнящо се, че жената години след това да се хвали на приятелките си?
    - Миличка, запомни, какво ще ти кажа, докато си млада, можеш да избегнеш много разочарования от опитите да сравняваш и оценяваш. Идеалният любовник не се оценява по количеството оргазми, по външната привлекателност, по познаването на Камасутра или техниките на изпълнение. Ще разбереш, че до теб е идеалния, когато престанеш да забелязваш другите. Да ти направи впечатление, че докато сте заедно, не си спомняш за нито едно мъжко лице, нито една мъжка фигура. Когато знаеш, когато усещаш с цялото си тяло, че никога не можеш да легнеш с други в едно легло. Ще разбереш, че си срещнала идеалния любовник, когато разбереш истинския смисъл на думата „вярност”.
http://hram-sveta.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=731&Itemid=1
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Яна! Отново дълбооооко ме замисли!  :bravo: :bravo: :bravo: :smile:

Много съвременна баба  :biggrin: Съветите й са много удачни - адмирирам  :bravo:  :smile:
О,слабост - твоето име е жена!

Много съвременна баба  :biggrin: Съветите й са много удачни - адмирирам  :bravo:  :smile:

Малко циганче се обръща към баба си:
- Бабо, защо изглеждаш толкова млада?
- Ами нали съм на 18 бе, цигане със цигане!!!  :lol: :lol: :lol:

Ехх, не ми хрумна тая възможност... ама сигурно от годините ми ще да е  :D  :D  :D
О,слабост - твоето име е жена!

Хей, хей! Съвремието не винаги е свързано с възрастта  :biggrin:

Ах, тези баби ... Истинско щастие е да имаш разбрана и модерна баба!