Автор Бакшиш

6
19171-0

Бакшишът е особен вид разпространен предимно в големите градове и мегаполиси. Представител е на класа homo mobilis в който влизат също и шофьор на автобус, шофьор на маршрутка, тираджия, шофьор на камион - преки наследници на простия каруцар. Макар бакшиши да има и в най-малките градчета, в големите градове той придобива пълна сила и може да разцъфти с пълната си красота.
Бакшишът е пряк наследник на файтонджията и простия каруцар. От тях той наследява основните си черти.

Основни черти

Недоверие към всичко и всички в неговото обкръжение.
Учени откриват обособяване на специфичен за вида мозъчен център, занимаващ се с възпроизвеждането на огромно количество от най-разнообразни псувни, ругатни и най-общо - обиди, с които той непрестанно изразява отношението си към обкръжаващата го среда. Центърът е така еволюирал през хилядолетията, че бакшишите на практика могат да комуникират изцяло и само с помоща на "благословии". Тези паранормални способности започват да се развиват още у простия каруцар и се пренасят върху неговия наследник - бакшиша, въоръжавайки го по този начин със силно оръжие за оцеляване в суровите условия на Урбанизацията.

Силно изразена алчност

Също толкова изразена стиснатост

Невероятен мързел

Огромна злоба към жертвите, която се усилва особено много, когато жертвата е смутила свещената почивка на бакшиша.
Силно изразен стаден инстинкт. Бакшишите (когато не се занимават с основната си дейност - вж. Бит и култура ) обичат да се събират по кръстовища, автобусни спирки, пред по-известни и посещавани нощни клубове и дискотеки. При наличие на опасност за член от стадото бакшишите бързо се събират на местопроизшествието. Евентуалната заплаха често бива линчувана на място. А ако няма заплаха - намира се все някой минувач.
Характерно за много от бакшишите е, че са работили в Германия за по 1000 марки на седмица, обаче просто не са такива хора и затова са си в България!
Обикновено всички познават хора дето "не ти треа да знаеш!"

Антидот

Най-доброто противодействие срещу бакшиша е драйвер на Голф 2 със регистрация PK. Действа безотказно в рамките на времето за което импулсите на един средностатистически бакшиш преминават разстоянието от края на очния нерв до хипоталамуса.

Бит и култура

Битът и културата им се определя най-вече от основната им дейност - превозване на случайни жертви от точка А до точка Б по възможно най-заобиколен маршрут. Жертвите биват подлагани на всякакъв вид мъчения като най-разпространени са: Чалгата, Рапът, Поп-фолкът (За нетренираното ухо той не се различава от Чалгата), всякакъв вид екзотични миризми и др. В крайната точка жертвата бива ритуално ограбена и в някои случаи изпроводена с благословии.
Изтезавайки жертвата, бакшиша черпи от нейната енергия(вж. Енергийни вампири), която е основна движеща сила на този вид. Бакшишите никога не изпиват всичката енергия от жертвите си наведнъж (което би умъртвило последните). Вместо това те оставят плячката жива и по този начин могат да я използват многократно, осигурявайки си постоянна прехрана.

Разновидности

Бакшиш тип "Жената гладен, децата и той" - черпи енергията на жертвата посредством пространно описание на финансовите си проблеми намеквайки по един или друг начин за заветният "бакшиш" в края на рейса. CD чейнджър-а "Блаупункт" го е намерил на улицата. Ако щеш вЕрвай.
Бакшиш тип "Ако може да ми казваш от къде" - от скоро е в този град. Обикновено това са младежи непосредствени роднини на каруцари. Общото за всички тях, освен характерното звучене и визия, е музиката с която проглушават жертвата, докато същата му обяснява в кое платно трябва да е, когато иска да завие на дясно.
Бакшиш тип "Ми нямам да ти върна". Едни от най-приятните - от особено алчният подвид. Особено забавна гледка са, когато се окаже, че жертвата все пак има точни пари и му ги изсипе под формата на половин килограм монети от по 10 и 20 стотинки. Най-често жертвата от типа с готови дребни пари е драйвер на Голф 2 прекалил с алкохол след като е зарязал колата си пред някоя кръчма.
Бакшиш тип "Негър скиор и жена шофьор - такова животно нЕма". Най-весело е когато бакшиша е жена, отправи въпросната забележка към друга такава, и в същото време мине на червено през особено натоварено кръстовище.
Бакшиш тип "Гъзар". Този подвид обича да украсява таксито си със всевъзможни допълнения. Лампички, лепенки, спойлери и всякакви други шарении трябва да има навсякъде и по много. Летите джанти са особенно важни, а предпочитаната марка автомобили е Ауди 80, Опел Вектра и Голф 2(По възможност едва закрепени да не се разпаднат). Характерно за тази разновидност е поведението, описано за Драйвер на Голф 2.
Бакшиш тип "Random кръстоска между по-горе изброените". Най-често срещаният по улиците. Резултатът от нескопосаното смесване на гените между подвидовете е ощетено в интелектуално отношение същество с трудно определима раса, пол и музикални предпочитания.

Източник: Facebook
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Еееее, нема такова животно у нас бе маце  :D  :D  :D 
Яна, много стойностно и вярно описание на човекоподобното наречено БАКШИШ  :bravo: :biggrin:

Еееее, нема такова животно у нас бе маце  :D  :D  :D 
Яна, много стойностно и вярно описание на човекоподобното наречено БАКШИШ  :bravo: :biggrin:
:rofl:
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Еееее, нема такова животно у нас бе маце  :D  :D  :D 
Яна, много стойностно и вярно описание на човекоподобното наречено БАКШИШ  :bravo: :biggrin:
:rofl:

"Характерно за много от бакшишите е, че са работили в Германия за по 1000 марки на седмица, обаче просто не са такива хора и затова са си в България!
Обикновено всички познават хора дето "не ти треа да знаеш!"Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

 Доста забавно описание!Като прочетох надписа на таксито, се сетих какво пише в заведенията на "Златни пясъци"..."Trinkgeld ist keine Beleidigung"(Бакшишът не е обида)!И все пак, искам да вметна нещо.Професията шофьор на камион, тираджия,а в по-стари времена и "простия каруцар, е една от най-важните в икономическо отношение(Ако не и най-важната) професии!В днешно време,именно работата на хора като тях,предоставя възможноста на хиляди хора да висят по офисите, получавайки пари за доста спорни(но пък със звучни названия) дейности!
Таралежът е птица упорита...не го ли ритнеш, не излита!

Професията шофьор на камион, тираджия,а в по-стари времена и "простия каруцар, е една от най-важните в икономическо отношение(Ако не и най-важната) професии!

Не бих се съгласила, че са най-важните, но определено са професии, които не са никак леки и изаскват уважение, както всяка друга професия!

 Аз пък не съм съгласен , че всички професии изискват уважение!Все пак съществуват професии като банкер, адвокат, офис-мениджър и т.н изроди!Колкото до шофьорската професия...тя е в основата на съвременната търговия!Още от времето на Чингиз Хан!

ПС. Разбира се, това не включва мениджмънта и маркетинга(още измислени професии)
Таралежът е птица упорита...не го ли ритнеш, не излита!