Автор Рокол

5
19352-0

Това е Рокол, малка скала от вулканичен произход с височина 21 метра и широчина 25 метра. Най-близката суша са бреговете на Шотландия, които са на 480 километра. На скалата можете да намерите мъх и екскременти на чайки. Но за това парче суша претендират цели четири държави: Великобритания, Ирландия, Исландия и Дания.
2 снимки и текст в продължението:

Тази скала нямаше да представлява такъв интерес ако не бяха международните закони. Този, който владее това парче скала, той може да обяви и морето около нея за своя територия, а не международни води. Това означава, че там може да се лови риба и да се добива нефт, а те в този край на океана са в доста големи количества. Но не всичко е толкова просто.

Международните закони също така гласят, че скала, която не може да бъде пригодна за живот на хора или за каквато и да било икономическа дейност, не дава право за ексклузивна икономическа зона. Това гласи Морския Кодекс от 1982 година.

19353-0

За да не нарушава кодекса, през 1985 година, Британия изпраща на остров Рокол ветерана от специалните части SAS - Том МакКлин, който живее на скалата в продължение на 40 дена. По-късно, през 1997 година, активист на движението Greenpeace прекарва на скалата 42 дена и обявява Рокол за микро-държава с име Вейфленд ( Земя на Вълните ).

19354-0

Към момента скалата е необитаема и не принадлежи на никого.
Интернет

С мъка си представям как би издържал човек на тази скала повече от едно денонощие  :sm_biggrin:

Големи борби да това черно злато ей, големи. Колко ли още години ще ни държат под "заплахата" от нефта  :rupor:

Едно клипче от мен, наистина изглежда фантастично как някой е прекарал там толкова време.