Автор Самомасаж - да вземам в ръце краката си!

4
Здравейте на всички. Днес малко ще изневеря на себе си и на класическите теми в сайта. Реших специално за всички вас да спретна една здравно-образователна тема, която ми се стори доста интересна и също така не видях нейн аналог в българското и-нет пространство. Надявам се да ви хареса.
Превод: Banshee via fit4brain.com
2 картинки и текст:

20431-0

Може би всички сте чували, че в човешките стъпала са съсредоточени най-голям брой нервни окончания. Масажа на определени точки оказва положително влияние на целия организъм.
На стъпалата са разположени наистина огромен брой такива зони и точки. Въздействието върху тях влияе на състоянието на вътрешните органи, укрепва ги, способства за корекции при обмяната на веществата в организма и съхранява младостта и красотата на цялото тяло.
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Преди масажа е желателно няколко минути да походите боси, раздвижете стъпалата, ходете на пръсти, потропвайте премествайки тежестта на тялото от единия крак на другия. Стъпвайте по външния край на стъпалата, а после по вътрешния. Желателно е да вземете топла вана. Масажирайте стъпалата с пръстите на двете си ръце, помагайте си с юмруци и кокалчетата на пръстите. Методиката на масажа включва редуване на разтриване, периодични докосвания, поглаждания, леки удари и пощипвания. След масажа е полезно да се потъпче малко на място върху масажно килимче с пъпчици и неравности.
Ето нагледна схема къде се намират всички точки:
/за да уголемите картинката кликнете на нея и след това на двете стрелки в горната част на екрана за разширяване до пълен размер/

20432-0

Още древните хора са знаели, че масажа на ходилата лекува, и че определени участъци отговарят за здравето на различни вътрешни органи. Сега тези знания се развиват и даже са обособени в отделна наука – рефлексотерапия.
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

 :smile:Явно само на мен ми се е сторила интересна тая тема... отивам да се масажирам
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Темата е наистина много интересна, Банши! :agree:
Отдавна търся такава ясна схема на точките по ходилата и съм ти благодарна, че си я публикувал. Направено е изследване върху столетници от цял свят и на въпроса какво правят по-различно от другите хора, повечето са отговорили, че всяка вечер си масажират ходилата. Такива точки има и по дланите на ръцете, а терапията с масаж на длани и ходила се нарича Су-Джок терапия. Много е полезна при всеки вид заболявания  и за поддържане на добро здраве.
Благодаря за темата.  :bravo: :bravo: :bravo:
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.