Автор До Америка (и Мексико ) и назад през погледа на Бай Ганьо !

Тези хубавици работиха на едно заведение,там това са едни от многото хубавици,които ще видите!Иначе за кораба-аз бях asst.waiter,или казано на български "муле".Търчиш по 12-13 часа на ден с 25 килограмови табли на рамото за никакви пари.Ако сте решили да се качвате на кораб на Carnival Cruise Lines избягвайте тази позиция.Bar Waiter е доста по-добра,занимаваш се само с напитки и си на процент от продажбите.На месец на такава позиция може да изкарате 1500-3000$,докато на моята позиция е значително по-малка сумата.Иначе е и много важно на какъв мениджмънт ще случите,но като цяло европеците от 1100 човека персонал са 80-90.Всичко друго филипинци,индийци,индонезийци-все хора ,които за вземали 100-120$ заплата в държавите,от които идват.Голяма част от мениджмънта също принадлежи на тези раси и сами може да си представите колко се толерират европейците.И ако все пак сте решили да се качвате е най-добре да изберете позиция между casino dealer и bar waiter.Там има пари,а и работата не е кой знае какво.Надявам се да съм помогнал на някого,ако имате още въпроси не се срамувайте да питате ! :)
I became a criminal because i didn't want to be a victim !

къде изчезна бе пич   :hacker:  изтряска една яка тема и се покри, като старите пари  :biggrin: мерси за поясненията към темата! лично за мен бяха много интересни. колко време беше на кораба?

Tzerber, на теб явно на високосна година ти идва музата (гледайки честотата на писане  :biggrin:).  относно темата - много ми хареса стила ти на писане  :up: очаквам с нетърпение ново твое произведение  :P
Кака, всичко знае...

Тук съм и вече съм афектиран от постоянните критики ,че не пиша тема след тема,но просто животът ми е скучен и идея нямам за какво да пиша след това :)
I became a criminal because i didn't want to be a victim !

Браво Tzerber  :bravo: много впечатляваща "екскурзия" и като първа тема още по-впечатляващо  :up: :agree:

Здравейте,
 Искам първо да се извиня на автора най- вече, но прочитайки написаното, нямаше начин да подмина просто ей така.
Стана ми леко неудобно да прочета негативната първа част и снимка на твоят разказ. Именно искам да ти обърна внимание на това че твоята родина България не е виновна за закъснението на полета. В небето не се лети ей така свободно и там си има "магистрали". Ако освен не искаш да обречеш пътниците на последен полет към отвъдното заради 40 минути изчакване. Багажи се губят непрекъснато, но все пак е техника- винаги може да стане гаф. В багажното няма лелка, която да следи куфарите по поточните линии. А за бленуваните Щати, не знам какво да ти кажа- всеки първи път там на човека от малкия град или село е едно незабравимо изживяване. Хубаво е да се влегждаме по дълбоко в нещата а не да си водим повърхностни записки на тефтер. Аз не живея в България от много време, но винаги ще я обичам, защото повярвай ми винаги ще се връщаш в бащината си къща. Не бъди негативен към родната земя. Американец няма да чуеш да казва и дума против родината му, пък дори и да е клошар молещ за долар да си купи хляб.

@Pozitiven това, което пишеш е истина. На мен твоето мнение ми стана интересно с това, че то е антипод на мнението на автора на темата. Автора - бленуващ да напусне родината си, и да отпътува колкото се може по-надалеч от нея и ти - отдавна напуснал родината, бленуващ (най-вероятно) някой ден да се върне.
А според мен истината е някъде по средата. Има много причини поради, които бих напуснал нашата държава, но има и доста поради които не бих.

Както писах още в началото на тази тема, всяка родина си е на своя народ и всеки народ си прави хубавото и уреденото сам. Много е лесно да напуснеш своя дом, защото не бил подреден! Но и в най-подредения дом да отидеш, щом нямаш навици на стопанин, край теб винаги ще е безпорядък и неуреденост.
Могли американците - подредили си!
Нека и ние си подредим нашето!
 :idea:
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

на това че твоята родина България не е виновна за закъснението на полета.

Хубаво мнение! но защо се обръщаш с "твоята родина", нали тя е и ТВОЯ родина...

@kroko Когато натъртваш на притежателното местоимение, в този случай- "твоята", може да бъде използвано като литературен похват. Този начин на писане би могъл да провукира у човека към когото се отнася обръщението емоция и чувство за собственост. Иначе казано подбуда към чувство за приежание, което неминуемо води до съзнателна обич към притежаваното. Жалко, но факт. Хората обичаме това, което е наше. Ако в случайя използваш "нашата", ефекта ще бъде в пъти по- малък та дори и бих казал ще остане незабелязан. Нима ти не изпита капка ревност от това че нарекох родината негова? Но не в това е въпросът тук. Пожелавам на автора още много и безкрайни пътешествия, защото това е дар и натрупано познание. България ще си остане нашата родина и ние не трябва да я забравяме. Обръщайки се с любов към света, рано или късно ще получим в отговор- любов.

Частично съм съгласен с Вас!За мен лично държават беше виновна в случая,защото проблемът не беше технически в самолета,а в пистата-не беше добре почистена,защото валя сняга вечерта,а след това няколко часа преди полета спря.И все пак аз си плащам за услуга и то немалка сума,щом аз знаех 2 седмици преди това ,че ще вали сняг на тоя ден от приложение на телефона ми , съмнявам се ,че хората на летището са били изненадани!Съгласен съм ,че багажи се губят всеки ден,но точно в този случай проблемът бе породен от закъснението.Имахме час и десет минути за трансфер,а самолетът ни закъсня с 40 минути,съответно няма как за 30 минути да се прехвъли багажът от единия самолет на другия и той да литне.Не беше загубен само моят багаж,а на всички българи,които пътуваха за Хюстън!От "България еър" не получихме и извинение,камо ли някакво обезщетение...А и на никого не пожелавам да отиде примерно на гости на 11 000 км и да седи 3 седмици с дрехите на гърба си!Не ми се мисли какво щеше да се случи ако трябваше да се върна след 2 седмици примерно..Този багаж щях да го отпиша!И да,когато си в чужбина си спомняш само хубавите неща в НАШАТА родина,приятели,семейство,а когато се върнеш виждаш на какво е подложен обикновеният човек и започва да ти липсва цивилизацията.По моя мнение скоро няма как да постигнем уредеността на американците.Те са създали това,което ние сме имали преди години ,а именно някакъв вид комунизъм-ако си кротуваш и имаш работа ,можеш да си позволиш всичко-например да си вземеш базов модел шевролет камаро от магазина ти излиза около 200$ на месец,при минимална работна заплата от 1100$..Другото ,което ме впечатлява е,че законите са за всички-бели ,черни,,жълти,богати,бедни!Уесли Снайпс например лежа в затвора,въпреки,че е милионер.Там черните нямат безплатни ток,вода и здравеопазване ако не си ги плащат,за разлика от в България.В родината ни ако караш кънки на лед можеш пиян да убиваш хора без последици и то с автомобил,на който пише "не карай пил",ако си политик можеш да си крадеш народа..Както казваше един "велик българин":"за милиони няма закони,за кокошка-няма прошка" и "имаш ли парички-обичан си от всички".Това е максимата в България,но да,в чужбина е наистина трудно да забравиш родината,която иначе отдавна е забравила за теб...
I became a criminal because i didn't want to be a victim !

Предполагам няма да има проблем да говоря на Ти? Веднъж с приятели решихме да изкараме една ваканция в Палма де Майорка. Полетът от Ню Йорк до Барселона предполагам знаеш колко е като време. От Барселона трябваше да се прехвърлим от един терминал на друг и за това имахме около 40 минути. Двата терминала бяха на разстояние около 5-10 минути с вътрешен автобус, който изпуснахме за 2 секунди а шофьорът само сви рамене и ни подмина. Така се наложи да тичаме все едно ни гонят вълци... Все пак успяхме в последната минута. Кацайки в Палма де Майорка зачакахме багажа си. Всички получиха куфарите си освен аз. След като стоях втренчен в лентата 30мин. реших да отида да подам деклараця за загубен багаж. Цялата процедура ми отне около още половин час. Тръгвайки с приятелите ми към изхода видях как на лентата вече чакат своя багаж следващият кацнал от Барселона полет пътници. И там на лентата се въртеше и моят куфар. Много се зарадвах, но и през цялото време за миг не се ядосах. Това е история, която можеш да разкажеш. Иначе "качих се, литнах, кацнах"... Рутинно изживяване. Без значение емоцията е емоция ;) А и по повод убийствата и пияните шофьори, надявам се знаеш, че в Америка могат да те застрелят просто защото со влязъл в личнен имот. Представи си една баба, насочила ловна двуцевка към главата ти, защото и мачкаш маргаритките, при това напълно законно.

Бреййййй, голям спор се заформил тука :-)
Аз също съм на мнение, че истината е някъде по средата.Честно казано не бих се отрекла никога от Родината си, но ме боли от факта, че не виждам никаква надежда за Нея.....
Когато отсечем и последното дърво, когато отровим и последната капка вода, ще разберем, че парите не стават за ядене!

Е, чак пък спор... Да речем обменяне на преживявания. Да, права си- нечестности на този свят има много. Важното е да не забравяме от къде сме. На мен не ми е мъчно за политиците или градския транспорт а за това краката ми да ходят по планините и по пясъка на морето. За лятото прекарвано с филия намазана с лютеница и сирене по брега на реката. Ей това ми липсва!

Истината си е определено по средата!Когато си в чужбина олицетворяваш България с лютеница и разходка по брега на реката,с приятели семейство.Когато си в родината я свързваш с политици,корупция,несправедливости..Точно определени хора правят държавата ни толкова неприветлива,иначе България е невероятна страна!
I became a criminal because i didn't want to be a victim !

на всички, ни липсват "филиите намазани с лютеница"... но ние живеем сега, а не в миналото. за съжаление българското настояще е наистина ужасно. Pozitiven - гледайки от страни на случващото се в България, къде според теб са грешките на българите, защо не можем да си подредим къщичката?

р.р. въпроса ми е напълно добронамерен.

@Boris,
Не съм сигурен, че мога да излагам някакво мнение по тази тема. Най- малкото не съм експерт. Предпочитам обаче да създам нова тема за това, защото не е приятно да спамим поста на автора.

Предпочитам обаче да създам нова тема за това

сигурна съм, че на всички потребители във сайта  ще бъде интересно да прочетат това  :up:
Кака, всичко знае...

Представи си една баба, насочила ловна двуцевка към главата ти, защото и мачкаш маргаритките, при това напълно законно.

и аз бих насочила двуцвка (но празна  :P), ако някой ми влезе в маргаритките  :rupor:  :biggrin:

България ще си остане нашата родина и ние не трябва да я забравяме.
има един съществен въпрос? докога ще я има нашата родина, като все повече българи си спомнят за нея само в спомените си... :(

България ще си остане нашата родина и ние не трябва да я забравяме.
има един съществен въпрос? докога ще я има нашата родина, като все повече българи си спомнят за нея само в спомените си... :(
Това зависи от теб, от мен, от всеки от нас поотделно, Мозък!
Зависи от това, как възпитаваме децата си, на какво ги учим чрез личния си пример и доколко познаваме своята история. Вече е ясно, че ние сме приемници и потомци на най-древния народ в историята - траките. Знанието за това би дало самочувствие на децата ни и би им помогнало да растат с усещането за важност и значимост, с усещане за наследена отговорност пред поколенията. Затова от векове се опитват да ни изтребят и да заличат от спомените ни паметта за величието на нашата държава - защото познаването на корените дава сила, а ние сме избран народ - избран да води и създава. ДА ВОДИ!!!! Това не се харесва на останалите народи!
Защо например гърците ожесточено искат да ги смятат за траки? Според мен, защото знаят, че е важно от кой род си произлязъл. :idea:
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.