Автор Просто магия: Четирите главни пазара за магически предмети в света

5
С появата на първите признаци за абстрактно мислене, в съзнанието на хората се вкоренява мит за тайни всемогъщи сили, с които е по-добре човек да няма взимане-даване, а ако съдбата все пак го срещне лице в лице с тях – то да се откупи с дарове или жертвоприношения. По този начин са се зараждали различни ритуали, суеверия, култове, секти и религии.

21457-0

Независимо от всички достижения на научния прогрес, днес в различни кътчета на нашата планета продължават да съществуват всевъзможни окултни течения, чиито жреци без съмнение се нуждаят от много специфична материално-техническа база. В тази тема ще ви покажем най-големите пазари с езотерическа и окултна атрибутика, която е способна да всели страх даже само с външния си вид.
28 снимки и коментари в темата:

Пазар за вещици в Боливия

Един от най-големите пазари за магьосници се намира в боливийския град Ла Пас, на 3600 метра над морското равнище. Основно тук идват местни магьосници и целители, които тук се наричат калаваи, но също така може да се видят обикновени туристи, бродещи от сергия на сергия търсейки отвари за любов, амулети на късмета, тамян и свещи против зли духове. Особено внимание заслужават мумифицираните останки на животни или изкормените трупчета на малки твари, като изсушени жаби или летящи мишки, и разбира се зародиши на лами – те се продават по $2 парчето. Тук също така може да се купят свежи листа кока, без които местните окултисти просто не могат да живеят.

21458-0
Пазар за фетиши в Акодесева, Того

21465-0

Акодесева се намира в столицата на Тогоанска република  - град Ломе. Това е странно и неочаквано приветливо място, което се отличава от обикновените пазари само по това, че тук асортимента е съставен от фетишистки и предмети посветени на отвъдния свят. Като малки планини тук лежат черепи от едър рогат добитък, изсушени глави на маймуни, биволи и леопарди. Хиени и лисици, антилопи и газели – телата им са намерили пристанище тук на сергиите под палещите лъчи на слънцето. На пазара има палатки на народни целители и знахари, в които на опашка чакат неизлечимо болни хора. В Акодесева има нещо като домове за поклонение, където шаманите се съветват със свещените и всезнаещи раковини каури за това как да лекуват посетителите. За целта те използват прах на избрано и изгорено животно стрит в хаванче с някаква трева.


Магьоснически пазар Меркадо де Сонора в Мексико

21475-0

Инициативата за откриване на пазара Меркадо де Сонора през 1950 година е на мексиканските власти, първоначално идеята му е била търговия на дребно със ширпотреби. Не след дълго търговците на храни и дрехи започват да поделят своите сергии с търговци на езотерични и ритуални продукти. През цялата година тук се продават най-обикновени сувенири, обаче когато наближат тържествата посветени на местния религиозен култ Санта Муерте пазара се преобразява: освен благоухания, свещи и сапуни (които както тук твърдят са способни да лекуват даже рак), местните целители продават лекарствени треви, масла, еднакво «успешно» помагащи да съхраниш брак или да излекуваш безплодие. Също се продават животни от изчезващи видове – сови, павлини и черни игуани.

Маркет на знахарите в Меркадо де Брухас

21480-0

В столицата на република Перу – град Лима сякаш по вълшебен начин се стичат всякакви магьосници, потомствени целители, вещици и други шарлатани. Това място е най-големият в страната «склад» за всякакви чудесии: змийска мас за лечение на артрит, сушени жаби помагащи при анемия, свещи за привличане, листа от кока за гадания в транс, смеси, пудри, еликсири и готови отвари. Пазара се намира недалеч от железопътната станция Гамара, и официално се води като търговия на едро за чародеи и целители, обаче тук също така срещу малка сума могат да ви погадаят на ръка, а за малко по-голяма сума можете да се усамотите с някоя млада «гадателка».


голяма гадост е това  :mike: какви ти зародиши на лами - та някои от тях изглеждат като новородени животинчета - отврат  :rupor: