Автор Направи си сам климатик

14
10 снимки и ръководство:

21883-0

С идването на лятото става актуален въпроса как да се спасяваме от жегата вкъщи. Разбира се закупуването на климатик решава този въпрос, но какво да правят тези, които поради някаква причина нямат възможност да си монтират климатик.

А такива причини може да има много: например финансови, проблеми с монтажа, или пък живеете в апартамент под наем и т.н. Но даже тези проблеми могат да бъдат преодолени и да си направите сами климатик от обикновен вентилатор, при това ще ви трябват съвсем малко пари и време.
За направата на собственоръчен климатик на вас ще ви потрябва следното:
- вентилатор (всякакъв тип),
- мека медна тръба
- прозрачен ПВЦ маркуч
- „свински опашки”
- аквариумна потопяема помпа с дебит 600-1000л/ч
- термобокс (кутия от стиропор)
-скоби за маркуч

21884-0

За да превърнете обикновен вентилатор в климатик е достатъчно само да закрепите топлообменник върху решетката на вентилатора, по който ще циркулира студена вода, а вентилатора от своя страна с потока въздух ще предава студа от топлообменника към помещението.
В качеството на топллообменник ще използваме медна тръба с диаметър 1/4" ( 6,35 мм ) която масово се използва в климатичните и хладилни системи. Такава можете да купите от фирми, които се занимават с монтаж на климатици или от магазините за резервни части за хладилници. Дължината на тръбичката зависи от размера на вашия вентилатор и от плътността на спиралата.
Разбира се колкото по-плътно навиете спиралата, толкова по-бързо ще става охлаждането, но не трябва да забравяте, че прекалено плътно навитата спирала ще затруднява движението на потока въздух, така че не се престаравайте с навивките. За стандартен стаен вентилатор, каквито масово се продават по магазините са достатъчни 5- 10 метра.
Закрепването на медната тръбичка към решетката най-лесно става със „свински опашчици”, но също така може да се използва и тънка тел например.

21885-0

Обрязват се стърчащите опашки за да не развалят външният вид на изделието.

21886-0


За свързване на помпата към топлообменника може да се използва прозрачната ПВЦ тръбичка с вътрешен диаметър 6мм. Ако маркучето приляга плътно към медната тръбичка може и да не се използват скоби.

21888-0

Ако ПВЦ маркучето е подбрано спрямо накрайника на помпата и е с по-голям диаметър от тръбичката на топлообменника, то на тръбичката на топлообменника може да се навие малко изолирбанд и след това обезателно връзката да се стегне с метална скоба.

21889-0

Като резервоар за студена вода ще използваме стиропорен термобокс или всякакъв друг съд (голяма тенджера, кофа, туба), който е желателно да бъде изолиран отвън със стиропор.

21890-0

След като свържем всички тръбички потапяме помпата и маркучето за слив в термобокса. За да се поддържа ниска температурата трябва периодично да хвърляме в термобокса парчета лед.

21891-0

Както виждате, да се направи климатик не е толкова сложно. Разбира се, не може да се мери със заводски, но все пак е достоен вариант за борба с жегата вкъщи.

21892-0

Много интересна идея  :idea: А колко ли би струвало ориентировъчно това изобретение  :upset: някой с опит дали може да сподели.

 :upset: това ще работи ли въобще???

Това е супер идеа!

:upset: това ще работи ли въобще???

Ще работи, но сигурно ще капе вода от спиралата заради конденза. Ще трябва една тавичка да се сложи пред вентилатора.  :hacker:
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

:upset: това ще работи ли въобще???

Ще работи, но сигурно ще капе вода от спиралата заради конденза. Ще трябва една тавичка да се сложи пред вентилатора.  :hacker:

Капене (конденз) ще се получи, ако няма активно движение на въдуха. В случая вентилатора ще издухва образуащага се вода по медната тръбичка  :old: въпроса в случая  по-скоро е дали ще бъде достатъчна, като площ медната тръбичка  - може би ще трябва да е с по-голяма дължина!

Капене (конденз) ще се получи, ако няма активно движение на въдуха. В случая вентилатора ще издухва образуащага се вода по медната тръбичка

Не е така. Той и климатика ти духа ама конденза си изтича по тръбичката навън. Тука ще си капе много сериозно ако водата е наистина ледена. Но както казах една тавичка ще спаси положението.
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Хитра идея наистина. Навремето живеех на таванска и ставаше страхотна фурна през лятото, ако се бях сетил за нещо подобно тогава ехееее

Определено добра идея, която може да се реализира със скромен бюджет - може би до 100лв. разбира се ефекта няма да е чак толкова добър, но цената е 4-5 пъти по-ниска  от тази на климатик :biggrin:

Определено добра идея, която може да се реализира със скромен бюджет - може би до 100лв. разбира се ефекта няма да е чак толкова добър, но цената е 4-5 пъти по-ниска  от тази на климатик :biggrin:

Не само парите са определящи, както пише в темата понякога просто е невъзможно да се сложи климатик...

Точно в десетката  :bravo: няма начин да не си спретна едно такова климатиче  :P за вилата. благодаря за идеята   :agree: