Автор Интересни факти за таралежите

10
22069-0

18 факта и 3 снимки в продължението:

Интересен факт №1: Таралежите са се появили на Земята преди около 15 милиона години.

Интересен факт №2: Средностатистическият таралеж има около 10 хиляди игли. Те се обновяват веднъж на три години. Иглите на таралежите растат дълго, около една година. За щастие на ежковците, тяхното обновяване става постепенно.

22073-0

Интересен факт №3: Таралежите имат 36 зъба, които както при хората могат да изпадат на старини.

Интересен факт №4: Таралежите повече от всички останали животни страдат от ухапване на кърлежи. Когато таралежът ходи по трева, той дословно като гребен разчесва от нея паразитите, които с удоволствие се заселват върху нещастното зверче.

Интересен факт №5: В епидемиологията съществува понятие «таралежо-час». То обозначава количеството кърлежи, събрани от таралеж за един час. Таралежо-часовете помагат на учените да откриват природни огнища на кърлежов енцефалит.

Интересен факт №6: Зимният сън на таралежите продължава 128 дена. Докато таралежът спи неговата температура спада до 2 градуса Целзий (в нормални условия тя е 34 градуса). Дишането при спящите таралежи е много забавено: максимум 8 вдишвания-издишвания в минута, за сравнение нормалното им дишане е с честота 40-50 пъти в минута. Когато таралежът се събуди в продължение на няколко дена е като ходещо въплъщение на глада, защото събуждайки се зверчето няколко дена единствено търси с какво да се нахрани.

Интересен факт №7: Повечето видове таралежи имат опашка. Тя е много къса – само 3 см., затова не се вижда из под иглите.

Интересен факт №8: Независимо, че таралежите могат да различават цветове, те по природа са с много лошо зрение. За сметка на това имат много остър слух и силно обоняние.

Интересен факт №9: Ушатите таралежи се отличават от своите събратя, по това че много рядко се свиват на кълбо при опасност. Този вид таралежи бягат много бързо, и е много трудно да бъдат догонени от земен хищник. Ако ушатият таралеж все пак бъде настигнат от хищник, той подскача във въздуха и се опитва да убоде своя противник по слабите му места.

Интересен факт №10: Таралежите имат имунитет към отровата на пепелянките , независимо, че те не ловуват точно този вид змии. Обаче ако има възможност таралежът ще изяде пепелянка с голямо удоволствие.

Интересен факт №11: Също така на таралежите почти не действат даже най-силните отрови: живачен хлорид, арсен, цианкалий, циановодород и др.

Интересен факт №12: Таралежите не ловуват мишки – това е мит. Те може би биха хапнали мишешко, но да догонят мишка е невъзможно.

Интересен факт №13: В детските книжки често можете да видите рисунки, на които таралеж носи на гърба си ябълка. Истината, е че таралежите не носят на гърба си нито ябълки, нито гъби или други предмети – те физически не могат да се свият така, че това да стане. «Баща» на мита, че тези зверчета носят на гърба си припаси с храна е древноримският историк Плиний Стари. От къде се е сетил за това обаче не е ясно.

22071-0

Интересен факт №14: Таралежите лесно се опитомяват и нелошо се разбират с други домашни питомци – кучета, котки. Но малко хора гледат таралежи вкъщи заради техния шумен тропот.

22072-0

Интересен факт №15: Виновник за гибелта на много таралежи е веригата ресторанти за бързо хранене McDonalds. Работата е там, че таралежчетата с удоволствие са облизвали чашките с остатъци от сладоледа McFlurry. Гърловината на тези чашки е достатъчно широка, за да може таралежът да си пъхне главата вътре, но прекалено тясна, за да може да я извади обратно. В резултата на това хиляди малки зверчета не успяват да се освободят от чашките и умират от глад. След многочислени протести на защитници на дивата природа през 2006 година диаметъра на гърловината на чашките за McFlurry е намален, и таралежите вече са в безопасност.

Интересен факт №16: В сръбската народна медицина урината от таралеж се използва при лечение на алкохолизъм.

Интересен факт №17: Пържен таралеж е традиционно ястие при циганите. Между другото в един от епизодите на филма « Шерлок Холмс: Игра на сенки », се спомена за гулаш от таралежи, когато главните герои посещават цигански табун.

Интересен факт №18: В древен Рим кожата от таралеж се е използвала като гребен за вчесване на овча вълна. Интересно е че съдилищата в Древен Рим са били буквално затрупани от дела за фалшиви таралежови кожи – толкова търсена е била тази стока.

Край  :smile:

Интересен факт №16: В сръбската народна медицина урината от таралеж се използва при лечение на алкохолизъм.

мисля, че всяка една урина би действала по тази начин    :sm_biggrin: :D

много са симпатични  :P интересно - малките с бодли ли се раждат ???
Кака, всичко знае...

Муса-ка, а знаеш ли с какво може човек да храни таралеж - домашен любимец?
Пледи десетина години намерих майка с 6 таралежчета в двора си, но майката беше умряла от нещо и се наложи да храня малките. Така и не се намери храна, която те да искат и ги пуснах в парка, като силно се надявах да оцелеят там.. :blink:
И все се чудя какво ли биха яли все пак? 8)
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Доколкото знам ядат почти всичко, например насекоми, растения, малки животинки и т.н.

Оказа се, че не - поне моите не ядяха нищо от това, нито мляко, нито ядки, ябълки и други зеленчуци. Може и да са били болни, но ми беше много мъчно, че не мога да ги нахраня... :( :(
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.