Автор Добрината у човека.

13


Не знам дали това видео вече е било публикувано в сайта, но смятам, че ще накара много хора да се просълзят и усмихнат едновременно. Може би е и едно добро начало на темата, за която бях писал в един друг пост. Именно- какво ни липсва на българите за да уредим "къщичката" си? Това видео може да даде отговор на да речем само една хилядна от причините. И тъй като аз не съм специалист смятам, че единственото, което можем да направим към този момент е да обменим опит и мнения, както и изживявания на българи зад граница и на тези, които са у дома. А на въпроса, който ми постави един от потребителите в сайта, мога да предположа отговор и той се крие доста години назад в Българската история. Промяната, на приоритетие и начина на възприемане на живота също. Не мога да кажа, че тази тема би могла да има някакъв кой знае какъв ефект, но може би част от потребителите биха си задали доста "отговори".

+ за клипа, но за съжаление е утопия. В съвременото западно общество добрина се прави само заради реклама, пиар, лудост, младост или показност. Никой в една пазарна икономика не прави добрини просто ей така. И причината за това е проста: времето е пари и всеки си има достатъчно негови проблеми и колкото по на изток в Европа отиваш, толкова повече проблеми има всеки един човек.
Искам някой ден да се събудя в държава/свят където добрината и скромността са на почит както сега парите, но за сега ми е трудно да повярвам, че такива времена ще настъпят. Едно от основните правила в капитализма гласи, че добрината е слабост, скромността е глупост!
Отнеми на народа неговата история - и след едно поколение той ще се превърне в тълпа, а след още едно поколение ще можеш да го управляваш като стадо.

"Едно от основните правила в капитализма гласи, че добрината е слабост, скромността е глупост!"
Искаш да кажеш, че според теб и капитализма ако видиш прегладняло дете на улицата и му дадеш половината си сандвич е проява на слабост и да парадираш с коли и пари е изключително умно... Хм, не мога да се съглася с теб. Някак си логиката ти куца или просто ценностната ти система се е изгубила или изродила покрай пазарната икономика. Не искам да те засегна или обидя по някакъв начин, но докъде смяташ, че ще стигнеш с такива съждения и този начин на мислене? Бъди "Motivator" а не обратното.  :smile:

Аз мотивирам хората да мислят. И аз не искам да те засегна, но колко такива хора познаваш (като човека от клипа), които всеки ден помагат поне на един (айде да не е на трима и повече) човек по такъв начин? Аз лично нито един. Да може би някъде по селата или в малките градчета все още се срещат такива хора, но в големите градове такива няма. Защото там добрината не вирее.
Съжалявам, аз може да не съм мотиватор, аз съм по скоро констататор. Яна беше публикувала хубаво клипче-експеримент точно на тази тема, доказващо точно думите ми. Като го намеря ще дам линк.
Отнеми на народа неговата история - и след едно поколение той ще се превърне в тълпа, а след още едно поколение ще можеш да го управляваш като стадо.

Ще се радвам да го видя. Лично аз познавам много такива хора и то българи, от които повечето живеят в София. Последен пресен пример имаше и агитация през Фейсбук: при бедственото положение в Съседката ни много центрове бяха създадени за набиране на помощи за бедстващите, част от познатите ми дори отидоха в почивните си дни да превозят дрехи, памперси и хеана. Който каквото имаше и можеше даде. Аз за съжаление не съм в България и нямаше как да отида да помогна, но сестра ми отвори гардероба и извади всички дрехи, които просто складираме. Малко но е нещо, хората бяха загубили цялата си покъщнина. Докато живеех в България, когато отивах на работа с колата си, до офиса имаше малък паркинг- тогава нямаше още синя зона. Всеки ден давах по един лев на едно циганче за да ми пази местенце за колата и винаги имах къде да паркирам. Един ден обаче цигането го нямаше и повече и не го и видях. За сметка на това пък друго имале вече на паркинга. Един път му дадах, втори- место не ми пазеше. Накрая спрях да му давам и отидах по- рано на работа и си намерих парко- място. Когато свърши работния ден чистачките на колата ми ги нямаше. Лошото е, че не винаги можеш да очакваш да отвърнат на добрината с добрина. Мога да давам още хиляди примери от личен опит, но налага ли се само и само за да убедя хората, че добрината е добрина?

....при бедственото положение в Съседката ни много центрове бяха създадени за набиране...

аз за това удебелих и подчертах:"всеки ден". Не говорих за благотворителност или помощи при бедствия, а за всекидневна помощ - както на твоя клип. Ето намерих темата на Яна: motivatori.net/...
Как ще я изкоментираш?
Отнеми на народа неговата история - и след едно поколение той ще се превърне в тълпа, а след още едно поколение ще можеш да го управляваш като стадо.

Относно този клип- подкрепям твоето мнение. Но нека погледнем зад колисите:
- Докато бъде направен този клип, който има за цел да ни покаже точно това, което е и успял са снимани много пъти едно и също нещо на едно и също място;
- Предполага се че за да се втълпи това мнение, са избрани точните кадри, които може би са неслучайни;
- Това не е клип с рекламна цел, това е клип с обвинителна цел;
                                                                                                  ***
Клипът, който аз постнах:
- Клипът е направен с рекламна цел;
- Георите и историята са измислени;
- Ситуацията на 20% не би се повторила;

Върпоса е какво пораждат двата клипа в съзнанието на айде поне половината гледащи го?
В единия случай- неприято чувство, чувство на несправедливост, дискриминация.
В другия случай- приятна емоция за нещо добро.
Та да се върнем на темата: От какво имаме нужда хората? От това да гледаме заснето на камера чуждото страдание и по този начин да се утешаваме, че не сме чак толкова зле? Или да гледаме малко по- позитивни кадри, които могат да ни подтикнат да правим повече добро? Не говоря разбира се, че трябва да станем, като една от добре познатите източни страни в която по цял ден гледат по телевизията и слушат по радиото как трябва да опазим евкалиптовите гори и колко е топло слънцето. А пък в съседното село че са разстреляли жителите- няма никакво значение.
Ти кое избираш? Да живееш сам в страха и битието, като вълк единак- опитващ се да си задържи кокала само за него? Или да бъдеш една идея по- добър човек?

Уффф че ме мързи да пиша днес, ама май трябва щом сме почнали тая философска тема :biggrin:
Значи, по точки:
1.
Цитирай (маркираното)
Върпоса е какво пораждат двата клипа в съзнанието на айде поне половината гледащи го?

И двата клипа като цяло са направени за да предизвикат силни емоции, от там повече гледания в тубата и от там повече пари за създателите им от реклами. По принцип мразя такива клипове, защото те в някаква степен манипулират човешките чувства, без това да дава някакъв, макар и минимален ефект да се подобри нашето общество. Гледаш клипа, изпитваш чувства (някакви) и след 1 час си забравил всичко...

2.
Цитирай (маркираното)
От какво имаме нужда хората?
и след това пишеш:
Цитирай (маркираното)
Или да гледаме малко по- позитивни кадри, които могат да ни подтикнат да правим повече добро?

Имено, от това имат нужда хората, за това съм регистриран на този сайт - защото ми писна от заглавия от типа на:
- Дете закла баба си.
- Получил ли е подкуп от 50 милиона еди кой си политик
- Цигани изнасилиха баб Сийка от село Пет бора

Ето тук съм съгласен, затова ти писах, че имаш един плюс от мен по темата, защото ми хареса клипчето, но то е утопия.
Но най-важното от което имат нужда хората е реален пример от силните на деня, а не клипчета в интернет. Такъв пример по мое скромно мнение и bobo сигурно ще ме подкрепи в нашия строй е невъзможен.

3.
Цитирай (маркираното)
Да живееш сам в страха и битието, като вълк единак- опитващ се да си задържи кокала само за него? Или да бъдеш една идея по- добър човек?
Аз лично се опитвам да съм второто. Но както казах аз съм констататор и виждам, че колкото по-нагоре се изкачваш в хранителната верига, толкова повече има от първия вид. И докато най-горе (богаташи и управляващи) са хора от първия тип ние по-долу може само да се радваме на клипчета като твоето и нищо повече за съжаление.

 :beer:
Отнеми на народа неговата история - и след едно поколение той ще се превърне в тълпа, а след още едно поколение ще можеш да го управляваш като стадо.

@Анализатор стига песимизъм, дай малко по-весело  :idea:
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Като те мързи да пишеш по- добре недей  8) Че като гледам аналитичните ти умения, които не правят разлика между реклама и пранк не ми се мисли даже. Принципно темата имаше за цел малко позитивизъм, но ти все пак успя да го убиеш. Не мога да ти кажа благодаря, но мога да ти предложа сайта spiralata.net малко да се извисиш духовно и да разбереш, че позитивизмът и добрината идват от вътрешността и нагласата на човека. Ти си стой и си мечтай за по- добро и недей да правиш нищо, то само ще си дойде... може би след милион години.
Утопия или не, поне се опитвам да направя нещо с клип от реклама или реални моменти, опита си остава опит. Съдейки по "аналитичните" ти умения. Все още не си готов за по- добър свят. И с риск да ме баннат или там както се казва, мога смело да ти заявя. Така са хората в България, защото и те като теб само седят и си мечтаят, а като излязат на улицата не могат да видят в каква прекрасна страна се намират, защото нямат пари. И баба ми е карала на боб по цял ден и ме е носила на гърба си докато е копала на нивата по галоши, но винаги ми е казвала, че по- щастлива не е била.

Цитирай (маркираното)
които не правят разлика между реклама и пранк

Правя, но в случая няма значени, идеята и на двете е една и съща.

Цитирай (маркираното)
Принципно темата имаше за цел малко позитивизъм, но ти все пак успя да го убиеш

Не съм, подкрепих темата с плюс, в предишното си мнение дадох съгласието, че все пак тези клипчета е хубаво да ги има. Водя дискусия с теб и ако се вгледаш в написаното нито един път не те обидих или унижих, а ти вече го направи няколко пъти и твърдиш, че си за доброто....а нападаш...

Цитирай (маркираното)
Ти си стой и си мечтай за по- добро и недей да правиш нищо, то само ще си дойде

Не е така, не стоя със скръстени ръце, просто правя други работи. Ти правиш едно нещо, аз друго, и двамата сме в един отбор - отбора на доброто, нали така?

Цитирай (маркираното)
а като излязат на улицата не могат да видят в каква прекрасна страна се намират, защото нямат пари

Страната ни е прекрасна, но нямаме държава, а не пари

Цитирай (маркираното)
И баба ми е карала на боб по цял ден и ме е носила на гърба си докато е копала на нивата по галоши, но винаги ми е казвала, че по- щастлива не е била.

Точно така. Както писах по-горе. Баба ти е живяла във времена когато освен прекрасна страна имахме и държава. За пари въобще не става дума.

И сега също правя добрина - не отвърнах грубо на нито една твоя нападка  :old:
Отнеми на народа неговата история - и след едно поколение той ще се превърне в тълпа, а след още едно поколение ще можеш да го управляваш като стадо.

Добре, извинявам се ако съм те засегнал. Между другото искам да попитам ако изпратя смс за помощ за Варна от чужбина и си сложа кода на България дали ще го зачете или ако не как да го изпратя?

@Анализатор стига песимизъм, дай малко по-весело  :idea:

Че аз съм весел, просто темата която подехме е сериозна  :biggrin:
Отнеми на народа неговата история - и след едно поколение той ще се превърне в тълпа, а след още едно поколение ще можеш да го управляваш като стадо.

Добре, извинявам се ако съм те засегнал. Между другото искам да попитам ако изпратя смс за помощ за Варна от чужбина и си сложа кода на България дали ще го зачете или ако не как да го изпратя?

Приемам извинението. Просто обичам да философствам, не съм искал да развалям темата, даже напротив, мисля че е добре да се обсъждат такива теми, а не само да си пишем: "браво", "супер тема" и т.н.
Отнеми на народа неговата история - и след едно поколение той ще се превърне в тълпа, а след още едно поколение ще можеш да го управляваш като стадо.

Честита първа тема Pozitiven, относно бановете не се притеснявай  :smile: Трябва много повече за бан. Виждам, че сте се запознали с Анализатор, той си е такъв, ще му свикнеш  8)
Love comes again...

Значи с Анализатор сме се намерили както се казва. Аз на моменти може да съм с по- пиперлив език, но никога не оставам с лоши чувства.

той си е такъв, ще му свикнеш

Пекан?  :smile:
Отнеми на народа неговата история - и след едно поколение той ще се превърне в тълпа, а след още едно поколение ще можеш да го управляваш като стадо.

@Анализатор, нали знаеш- В спора се ражда истината!

той си е такъв, ще му свикнеш

Пекан?  :smile:


Да, на бавен огън  :broil:
Love comes again...

Приятели, виждам, че съм пропуснала прекрасната дискусия! :faceoff:
Мнението ми няма да бъде споделено от Анализатор, но аз мисля, че хората, които правят добро всеки ден, се множат поне в аритметична прогресия!
Наблюдавам процеса от 1991 година и самата съм изпитала повечето добрини, защото имах много дълъг период на несрета, в който нито аз, нито децата ми, нито болният ми баща, бихме оцелели, без добрината на хората около нас.
От 7 години съм в София и тук наистина такива хора са по-малко, но тъй като мен те ме привилчат някак от самосебе си, естествено, ги открих още в самото начало и пак наблюдавам бързо увеличение на броя им.
В моята работа има две момчета, които съвсем нарочно търсят хора в нужда и ходят лично на проверка, а после се заемат и докато не стабилизират положението с тези, дето са в беда, не минават на друг случай.
В старата работа целият екип се грижеше за децата от два дома. Във фейсбук участвам в две групи, на които главната и ежедневна цел е да откриват хора в беда и да им помагат ежеседмично, като през работната седмица всеки ден е тичане по събиране на средства и търсене на хора в институциите, които могат да съдействат....
Примерите са наистина много.
Светът е такъв, какъвто избереш да го виждаш! ::)
Ако избереш да виждаш съпричастие и доброта, живееш в добър и съпричастен свят. Ако избереш да бъдеш огорчен и разочарован, светът ще ти даде огорчение и разочарование.
Ние непрекъснато се местим от едната в другата реалност, доката не вземем съзнателно решение да останем само в едната.
Всеки има право на избор и светът му отговаря автоматично. :old:
Анализатор, знаеш, че си ми слабост, но ако само мъничко се опиташ да създаваш по-добрата реалност, светът ще стане по-хубав! Ти пишеш, че се опитваш да станеш една идея по-добър, но не забравяй, че думите са енергия и когато коментираш негативно, сам съсипваш собствените си усилия да бъдеш една идея по-добър човек! :idea:
Словото е мощно съзидателно средство и е добре да внимаваме какво създаваме с думите си!
Иначе си пекан и аз наистина много те ценя! :agree:
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Изчетох с много голям интерес темата и създалата се дискусия  :bravo: не виждам нищо лошо в обмена на различни мнения стига те да са с желание за създаване на добро. Pozitiven е напълно добронамерен в изказванията си. Да това е рекламен клип, но рекламите безспорно въздействат - нали! Така, че какво лошо има една раклама да подтиква към правене на добро?

В моята работа има две момчета, които съвсем нарочно търсят хора в нужда и ходят лично на проверка, а после се заемат и докато не стабилизират положението с тези, дето са в беда, не минават на друг случай.

Яна, относно цитирания текст, аз също съм много приятно изненадана, че броя на истински добронамерените хора, както ти казваш расте с аритметична прогресия. Също напълно споделям мнението ти, че това което виждаш/гледаш/наблюдаваш, това се и случва. Да ние създаваме реалността в която живеем, това е голямата истина
Кака, всичко знае...

@Яна, аз не избирам как да виждам света, аз се опитвам да гледам безпристрастно към него. Възхищавам се на хора като теб и твоите колеги, радвам се да откривам такива хора, те/вие давате надежда, че не всичко е загубено. Но лично на мен ми е интересно да анализирам, затова и ника ми тук е такъв. Аз обичам да наблюдавам и да мисля и за съжаление това, което виждам не е никак радостно. Всичко е числа и хората като вас процентно не са много. Народа е уплашен и обезверен, всеки е загрижен предимно за себе си и своето семейство. Точно като на война. Това че повечето хора няма да спрат на улицата и да погледнат какво не е наред с някой паднал на земята човек облечен в дрипи не означава, че тези хора не са милосърдни, в повечето случаи това е чиста проба страх... това, че много хора няма да изпратят SMS  за 1 лев за помощ не означава, че им свиди, а често означава, че те не са сигурни дали техните пари ще стигнат до хората имащи нужда от помощ на фона на измамите с които се сблъскваме всеки ден.
Аз просто се опитвам да анализирам.
Отнеми на народа неговата история - и след едно поколение той ще се превърне в тълпа, а след още едно поколение ще можеш да го управляваш като стадо.

Анализатор, ако предпочиташ само да наблюдаваш и да си правиш изводи на базата на видяното, без да потърсиш повече информация относно процесите, които наблюдаваш, рискуваш да изпаднеш в пълно неведение относно случващото се. Давам ти пример:
Представи си, че наблюдаваш следните прекрасни хранителни продукти:
4 яйца
1 1/2чаша захар,
2 чаши брашно,
1 бакпулвер,
3/4 чаша олио,
2 пакетчета ванилия, 1 чаша орехови ядки.
Правиш си извода, че това са продукти и толкова.
Изведнъж идва някой и започва да вандалничи с продуктите - чупи яйцата, смесва ги със захарта, разбива безжалостно с миксер... после добавя олиото и пак бърка, добавя брашното и пак бърка, после бакпулвера, орехите, ванилията....
нашите продукти стават на каша, от която за неинформирания наблюдател, не е известно какво ще прои5злезе. За него нещата са катастрофални на този етап!
Не стига кашата, ами и всичко това го слагат после в силно сгорещена фурна и го оставят там да се пече поне 45 минути, като ту намаляват температурата, ту я увеличават...
Трагедия, ти казвам! Драма голяма!
Неосведоменият наблюдател и на този етап може да си помисли, че това е гавра с храната и да бъде много песимистично настроен, нали така?
Но за осведоменият, информиран човек, дори само звукът от миксера е вече индикатор, че тук се прави сладкиш и скоро ще заухае приятно на кекс.
Аз не съм против това, което казваш ти. В никакъв случай!
Но смятам, че ние нямаме достатъчно информация, за да бъдем песимисти. От личен опит знам, че дори и да се объркат, нещата проявяват склонност към подреждане. Нещо повече - докато не се объркат, няма как да се оправят. :idea:
Светът е едно прекрасно място за живеене и времето, прекарано в страх, негативизъм и дори реализъм, е пропиляно време за радост от живота!
Затова аз събирам ВСИЧКАТА информация, която мога да намеря и я анализирам, но не с ума си, а със сърцето си. Интуицията ни се намира там - в сърцето. ЗНАМ, кое е вярно, дори когато не мога да го докажа! И винаги съм права в това си знаене.
В началото не му се доверявах, но с годините се научих да му вярвам безрезервно и то ме води по пътя ми.
Иначе и аз виждам като теб колко хората изглеждат озверели, но и аз като теб знам, че те са  само уплашени, но в основата си са добри и състрадателни, готови oа се отзоват на помощ веднага, щом ПОЧУВСТВАТ, че някъде има нужда от тях.
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Яна, понеже на мен ми липсва твоето дар слово :( :smile: ще кажа само, че примера, който даваш е прекрасен. напълно споделям твоето мнение за разума и сърцето  :agree: :up:.

наистина интересна дискусия. аз също съм на принципа, че по-добре рекламиране на добро, отколокот нищо. и още: ЕДНА ЛЪЖА ПОВТОРЕНА 100 ПЪТИ СТАВА ИСТИНА  :idea: само, че наобратно  :biggrin:


Съгласна съм с теб. Но за съжаление негативното е в повече в новини, интернет др. медий.

наистина интересна дискусия. аз също съм на принципа, че по-добре рекламиране на добро, отколокот нищо. и още: ЕДНА ЛЪЖА ПОВТОРЕНА 100 ПЪТИ СТАВА ИСТИНА  :idea: само, че наобратно  :biggrin:

Нещо повече - докато не се объркат, няма как да се оправят.
така е! целият наш свят е подреден ХАОС  :P