Автор Защо пиратите пият ром?

6
22909-0

Прието е да се смята, че истинските пирати са пиели предимно ром. Това действително е така, в онези времена рома е бил много популярен, заради неговите свойства. Рома се е правил от захарна меласа, и благодарение на това той не се е развалял в жегите, докато в същото време обикновената прясна вода след няколко дена започвала да мирише на гнилоч. Добавянето на малко ром възвръщало нормалният вкус на водата. От това се появява и известното название грог – «коктейл» от вода и ром.

Естествено, тъй като жаждата била постоянна, то и рома с вода се е употребявал много често. Не е удивителен факта, че почти всички пирати са били ужасни пияници. Нямало е никакви ограничения в количествата ром за моряците, и за това морските походи често са се превръщали в алкохолни запои и са завършвали катастрофално.

Пиратите много са обичали и бира, от която са вземали в поход не малки количества, обаче бирата често се е разваляла, затова тя е била значително по-малко от рома. Вино също е имало на пиратските кораби, но то е било още по-малко по сравнение с другите напитки. Виното е било предназначено за офицерският състав, и се е пиело много по-рядко и по-малко.

Определено не е било лошо да си пират - поркаш си по цял ден ромче и то напълно разрешено, даже бих казал задължително  :biggrin:

Хора, как са се оправяли от махмурлука после, а? :upset:
Това ще да е било здраво дезинфекциране!!! :idea:
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Ха това не го знаех :)