Автор Чаената гъба - древният стимулатор на имунитета

9
Приятели, днес искам да ви запозная с една напитка, която, според мен, всеки трябва да произвежда в дома си. Аз го правя и съм повече от доволна от резултата за здравето и самочувствието си.

23247-0

Ферментиралият разтвор е богат на органични киселини и витамини.
Дори да не се сетите името на гъбата комбуча, като я видите, ще я познаете веднага. Ще си спомните, че навремето баба ви е получила от съседката буркан с кафява течност, в който плува нещо като медуза. Вероятно силно ви е агитирала да пиете от течността, защото е много полезна. "Модата" на тази напитка идва на талази у нас, като името й варира от чаена гъба през комбуча до манджурска гъба и руски квас.

Първите сведения за чаената гъба са отпреди повече от 2000 години и идват от Китайската империя. Името Kombucha е японско. В превод означава настойка, подобна на чай   (cha), от кафяви морски водорасли (kombu). Този японски чай обаче не е ферментирал и няма нищо общо със съвременния Kombucha tea. Допуска се, че грешката идва от 1900 година, когато описание на японската Kombucha се свързва с друг вид напитка, която е ферментирала. 
Предполага се, че гъбата първоначално е култивирана в Китай. Досега обаче никой не е установил дали тя вирее в естествени условия.  В древността е била добре позната в Мексико. Там обаче не са я  размножавали в чаена запарка, а в разтвор, в който плували ситно нарязани парченца от смокиня. 
В Англия, Франция и Германия използвали гъбата за производство на оцет, не само в домашни условия , но и в масовото производство. Във фабриките я отглеждали в специални дървени съдове, в които тя стигала  гигантски размери - до 100 килограма.

Щом стане готова, гъбата се вдига от дъното на съда и изплува на повърхността.
В Русия чаената гъба идва през 1900 година след Руско-японската война. Тя е пренесена от войниците, които се връщат от фронта по родните си места. Става особено популярна като "японска" или "манджурска" гъба.
У нас за първи път чаената гъба е описана от големия български учен проф. Асен Златаров. Той е изследвал нейния състав и я описва като "японска чаена гъба".
Гъбата се предава от древността от човек на човек, от семейство на семейство. Тя е символ и знак на приятелство и доброжелателство.
Тя се съхранява лесно, устойчива е  и умее сама да се възпроизвежда. Ако тя не притежаваше тази висока биологична енергия, то тя нямаше да просъществува 221 години преди Христа.
Гъбата плува в чая като медуза. Тя е  дебела, слузеста пихтия с жълто-кафяв цвят.  Тя плува в подсладен чай, за да се "храни".
"Гъбата е удивителен пример за съжителство на два различни вида организми - дрождевидни гъби и оцетно-кисели бактерии, които образуват огромна колония, приличаща на медуза.
Горната част на колонията е блестяща и плътна. Тя нараства отдолу. Там са разположени многобройни висящи повлекла. Именно там става превръщането на обикновената захар и чаената запарка в комплекс полезни за човешкия организъм вещества", обяснява д-р Атанас Михайлов.   
Под влияние на дрождите захарта ферментира и са образува етилов спирт. Бактериите от своя страна преобразуват спирта в оцетна киселина, а захарта в глюконова киселина. Успоредно с това се образуват и други полезни вещества - лимонена и пирогроздена киселина, ферменти, витамини С, В1, Р и дори антибиотици.
Затова напитката, приготвена с чаена гъба, действа като мощен биостимулатор.
Вирее и в настойка от билки и шипка
Чаената гъба може да вирее не само в черен и зелен чай, но и в билкови
настойки. Към основния състав от 1-2 чаени лъжички черен чай може да се добави чаена лъжичка липов или бъзов чай, цвят от жълт кантарион или листа от ягода.  Не могат да се използват богати на етерични масла растения като риган, салвия, невен, лайка. На един литър вряла вода се запарват 2-3 чаени лъжичка билка. До един час чаят трябва да се прецеди.
Много вкусна и полезна напитка се получава от шипки. Тя е подходяща за деца и възрастни със слаба имунна система и при анемии. Препоръчва се в сезона на простуди и грип.
Ако се пие редовно, напитката премахва умората, подобрява работоспособността, нормализира работата на стомаха, помага при гастрит, колит и хемороиди. Благодарение на силните бактерицидни свойства, чаената гъба предпазва от ангини, фарингит и възпаление на горните дихателни пътища.
Медузинът по-ефективен от антибиотик
Гъбата съдържа жизнено необходими за организма вещества - витамини, органични киселини и ензими. Съдържа и естествен антибиотик, който съперничи по ефективност със синтетичните.

Витамините са много - С, D, РР и от В-групата. Органичните киселини - оцетна, ябълчна, глюконова, лимонена и млечна, прочистват организма. Те отмиват вредната шлака и  участват в цикъла на Кребс, който зарежда организма с енергия.
Ензимите каталаза, амилаза и протеаза, участват във всички физиологични процеси.
Чаената гъба е един от най-полезните физиологични разтвори, който осигурява естествена защита на организма срещу болести. Препоръчва се за профилактика и лечение на хипо- и авитаминозите. Чаеният квас има доказани противомикробни свойства. Ако се пие редовно, за 7-8 дни в организма се натрупват достатъчни количества от антибиотика медузин. За разлика от синтетичните антибиотици той не понижава имунитета и не уврежда организма. Затова може да се приема без ограничение на доза и продължителност. Ефектът от медузина по нищо не отстъпва на синтетичните антибиотици. 
Чаената гъба потиска развитието на болестотворните организми дори и при 50-кратно разреждане. Тя подобрява апетита и храносмилането, премахва главоболието, понижава холестерола. Може да се пие от деца и възрастни.
Как да я отгледаме
Гъбната закваска се взема най-често от познат. Той отделя от гъбата майка долния слой. Остава вие да го сложите в 3-литров буркан и да го залеете със слаб чай. Приготвя се като 2-3 чаени лъжички черен чай се запарват в 2 литра вода и се добавя чаша захар. Оставя се да се охлади, прецежда се и се сипва върху гъбата. Два-три дни гъбата лежи на дъното на буркана, после  изплува на повърхността. Издига я  образувалият се при ферментацията въглероден двуокис, който газира напитката. След около седмица първата порция е готова за пиене.  Гъбата се държи на топло, не много осветено място. Обича кислород, затова е добре отворът на буркана да се покрие с марля и да се закрепи с ластик. Когато гъбата порасне и "надебелее", от настойката може да се пие редовно. Достатъчно е да се долива охладен и подсладен чай.  Ако течността се излее в съд, след 1-2 седмици на повърхността се образува тънък прозрачен слой. Това е колонията от микроорганизми, която след време ще се превърне във възрастна гъба. Ако я забравим, течността ще се изпари. Тя обаче оживява, щом се залее със сладка вода или чай.  През зимата течността трябва да се излива на 5-6 дни, а през лятото на 2-4.   Гъбата се промива периодично с преварена вода на 3-4 седмици.
Източник: www.monitor.bg/...
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Май бях мяркал в познати нещо подобно но скоро не съм виждал. Трябва да разпитам приятелите  :idea: мисля че си заслужава да се опита  :smile:

Май бях мяркал в познати нещо подобно но скоро не съм виждал. Трябва да разпитам приятелите  :idea: мисля че си заслужава да се опита  :smile:
Още на първия ден се чувства разликата в здравословното състояние. Подутият стомах се прибира, отоците по ктялото изчезват и се усеща приток на енергия. Аз имам такава гъба.   Освен всичко друго, се оказа много вкусна! ::)
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

@Яна можеш ли да направиш няколко снимки на твоята гъба, че ми стана интересно?

@Яна можеш ли да направиш няколко снимки на твоята гъба, че ми стана интересно?
С удоволствие, Кинг, но в понеделник, защото днес, след работа, се изнасям от София за два дни. ::)
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Заинтригувахте ме с тези гъби  :smile: ще взема да разпитам и аз покрай мен да си намер една гъбка червенушка  :biggrin:

Здравейте, приятели!
Току-що се върнах от село и смених чая на моята Комбуча! :smile:
 Качвам обещаната снимка! В чинията е гъбата - измита и готова за поставяне в новия охладен и подсладен чай. До нея е буркана, с една часто то стария чай, който ще и  помогне да закваси пресния чай. Снимах и чаша готова газирана напитка, която с удоволствия пия в момента. Наздраве!  :beer:
23310-0
Забравих! - в малките буркани съм запарила зелен чай и след охлаждане и подсладяване, ще го налея в големия буркан. После ще поставя гъбката в този уютен аквариум.
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

не изглежда много апетитно  :smile:
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

не изглежда много апетитно  :smile:
Е, както в живота, и тук външният вид лъже. Вкусът на тази напитка е нещо подобно на домашен швепс от черен бъз. Изключително вкусно, а какви чудеса направи за стомаха и здравето ми - нямам думи да обясня! Препоръчвам горещо на всеки, който се реши да опита! :idea:
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Добре де, няма ли някаква вероятност да се развият микроорганизми, които да са вредни за човека?

Добре де, няма ли някаква вероятност да се развият микроорганизми, които да са вредни за човека?
Няма как да стане!
Гъбата лекува с това, че неутрализира дейността на вредните микроорганизми в тялото.
Тя е колония от бактерии - подобна на бактерията на киселото мляко.
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Да де, но колониите в киселото мляко сигурно се контролират технологично. В смисъл контролира се да не се появят вредоносни колонии. А при такова домашно отглеждане контрол няма. Ако се зародят болестотворни бактерии?

Да де, но колониите в киселото мляко сигурно се контролират технологично. В смисъл контролира се да не се появят вредоносни колонии. А при такова домашно отглеждане контрол няма. Ако се зародят болестотворни бактерии?
Бобо, доказано е, че при навлизане на мръсотия в млякото, то се разваля и не се подквасва. Най-доброто кисело мляко си остава домашно приготвеното. То само се пази от вредни бастерии. За съжаление, технологичното му приготвяне е свързано с много нишесте и ние ядем само подобие на кисело мляко.
Гъбата няма как да оживее, ако в нея се развъди агресивна бактерия, която тя не може да неутрализира. Произвежда се за продаване и половин литър от нея струва между 2,80 и 9,80лв :idea:
greenstreetbg.com/...
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Ама това в бутилката е вече за пиене ли?

Ама това в бутилката е вече за пиене ли?
Да. Налива се в бутилки и се пие. В продажба има само готовата напитка.
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Е добре де от къде може да си намерим такава гъбичка, че и аз много се заинтригувах  :idea:
Кака, всичко знае...

Е добре де от къде може да си намерим такава гъбичка, че и аз много се заинтригувах  :idea:
Другия месец ще имам малки и ще ти дам, ако си в София. Пиши ми на лични, моля те.
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Здравейте, приятели!
Току-що се върнах от село и смених чая на моята Комбуча! :smile:
 Качвам обещаната снимка! В чинията е гъбата - измита и готова за поставяне в новия охладен и подсладен чай. До нея е буркана, с една часто то стария чай, който ще и  помогне да закваси пресния чай. Снимах и чаша готова газирана напитка, която с удоволствия пия в момента. Наздраве!  :beer:
Забравих! - в малките буркани съм запарила зелен чай и след охлаждане и подсладяване, ще го налея в големия буркан. После ще поставя гъбката в този уютен аквариум.

Благодаря за снимките Яна. Наистина ме заинтригува. Попрочетох и по други сайтове и мисля да опитам да си отгледам сам една.

Както вече написах - за тези, които са от София, мога да отделя от моята гъбка и да им дам.
Ще бъде радост за мен! ::)
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Янчи, голям фурор си създала нук с тази гъбка  :P ... а как ще се справим тези от провинцията  :upset: :smile:

Янчи, голям фурор си създала нук с тази гъбка  :P ... а как ще се справим тези от провинцията  :upset: :smile:
Ще мислим, Жасмин.
Може и да намерим начин да се видим и да ви дам.
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

За тези, които искат гъбка - имам вече за даване.
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.