Автор Когато очите говорят повече от думите

5
Фразата «Очите са прозореца на душата» се приписва на различни исторически деятели. Когато виждаме човек ние улавяме неговия поглед и за части от секундата се опитваме да разберем кой е той и какви са неговите намерения. Понякога очите могат да разкажат повече, отколкото човешката реч.
В тази тема ще видите исторически снимки, на които очите на хората казват всичко. Това са фотографии на хора, проявили своите най-добри и най-лоши черти от характера, в моменти на радост, страх, ненавист и смелост.

22 снимки от мрежата

Безумие
Шокиран войник в окоп по време на битката за Courcelette през септември 1916 година. Това е реакция на боец след контузия по време на Първата световна война. Безпомощността по време на постоянни бомбардировки и продължителни военни действия може да се прояви по различен начин: като паника, бягство, неспособност да се разсъждава трезво, липса на сън, невъзможност да се ходи или разговаря.

23468-0

Поражение
Червеноармеец води немски войник в плен след битката при Сталинград. Немците попадат в капан и бързо изразходват запасите си от гориво и медикаменти, а след това с хиляди започват да умират от премръзване, глад и болести. Това е една от най-кръвопролитните битки в човешката история, в която загиват над два милиона човека.

23469-0

Страх
15-годишния немски войник Ханс-Георг Хенке плаче, след като попада в плен в девета американска армия, в комуната Рехтенбах, Германия, 3 април 1945 година. Младият член от противовъздушните групировки на Луфтвафе (Flakhelfer) се разплаква от това, че неговия свят се срива. Бащата на Ханс умира през 1938, а майка му през 1944 година.

23470-0

Умора
В едър план се вижда погледа на загубил надежда, измъчен американски военнопленник, лежащ на койка след освобождението си от немски лагер. Снимката е направена в Лимбург, Германия през 1945 година.

23471-0

Смелост
Биби Айша, 18 години. По традиция наречена «баад», бащата на Айша обещава да я предаде на боец талибан, когато тя е на 12 години, като компенсация за убийство извършено от член на неговото семейство. Тя се омъжва на 14 години и постоянно е била подлагана на насилие. На 18 години Айша бяга, но полицаи я залавят и я хвърлят в затвора, а след това я връщат в семейството и. Бащата на семейството отново я предава на законния и съпруг, който заедно с трима свои роднини я отвежда в планината за да и отмъсти за бягството. Те и отрязват носа и ушите и я оставят да умира, но Биби е спасена от служители на американска хуманитарна организация. Обезобразеното лице на Айша попада на корицата на списание Time и предизвиква много дискусии на теми свързани с насилието и опасностите за жените в Афганистан.

23472-0

Измамна външност
На снимката е показан 17-годишния капрал Юкио Араки, който държи в ръцете си малко кученце, около него има четирима осемнадесет годишни младежи, всички те са от 72-и корпус Синбу. Оператора Асахи Симбун прави тази снимка ден преди техния боен полет като пилоти камикадзе. Юкио Араки умира на 17 години, участвайки в самоубийствената мисия срещу американските кораби около Окинава на 17 май 1945 година. Почти всички пилоти-камикадзета участвали в окинавската кампания са били на възраст от 17 до 22 години. Хората си представят фанатичните пилоти камикадзе по съвсем различен начин.

23473-0

Завист
София Лорен и Джейн Менсфилд по време на вечеря, организирана от компанията « 20th Century Fox », в чест на София Лорен през април 1957 година.

23474-0

Невинност
Снимката се нарича «Момчето със сапфирените очи». В отговор на обвиненията във фотошоп манипулации, фотографа Ванеса Бристоу публикува и други снимки на детето със сини очи и тъмна кожа.

23475-0

Приемане
Снимка от личния албум на войник служил в айнзацгрупа, на обратната страна има надпис: «Последният евреин на Виница». На снимката са заснети членовете на айнзацгрупа «D», като един от тях всеки момент ще застреля евреин застанал на колене пред запълнена с трупове братска могила във Виница, Украйна, 1941 година.

23476-0

Облекчение
Кардиохирург след 23-часова успешна трансплантация на сърце. Неговия помощник спи в ъгъла.

23477-0

Отчаяние
Умираща от глад жена, лежи на улицата във Варшавско гето. Снимката е направена от немския войник Хайнц Хоест в Полша, през 1941 година.

23478-0

Изумление
Харолд Уитълс е глух по рождение. На снимката е запечатан момента, в който той за пръв път чува звуци след като му слагат слухов апарат.

23479-0

Паника
Трагедията станала по време на полуфиналния мач за Купата на Англия между футболните отбори на «Ливърпул» и «Нотингам Форест» на 15 април 1989 година на стадиона Хилзбъро в Шефилд, Англия. Образува се струпване от хора покрай загражденията, в резултат на което загиват 96 човека и още 766 са пострадали.

23480-0

Загубен
На снимката е показан осем годишния Ахмед, син на сирийски бунтовник, пушещ цигара и застанал на стража с автомат Калашников образец от 1947 година. Той е един от най-младите бойци въвлечени в гражданската война в Сирия.

23481-0

Ненавист
Йозеф Гьобелс се усмихва докато не разбира, че стоящия пред него фотограф Алфред Айзенщед е евреин. Точно този момент е хванат на фотографията. «И изведнъж той с ненавист погледна към мен», - разказва фотографа.

23482-0

Бдителност
Шарбат Гула осиротява след като съветски бойни хеликоптери атакуват нейното село в Афганистан през 80-те години. Тогава тя със своите братя, сестри и баба преминава през планините и стига до лагера за бежанци Насир Баг на границата с Пакистан през 1984 година.

23483-0

Позор
Обикновени граждани бръснат главата на французойка за наказание, че тя е разговаряла с немски войник. Снимката е направена веднага след края на Втората световна война.

23484-0

Страдание
Нгуен Тхи Ли на 9 години, е инвалид заради поражения от вещество наречено Agent Orange.
По време на виетнамската война американските военни разпръскват над Виетнам около 12 милиона галона хербициди, за да унищожат посевите, всякаква друга растителност и гъстите гори, в които се крият войниците на Виетконг. Най-малко 4,5 милиона виетнамци и 2,5 милиона американски ветерани попадат под въздействието на тези химикали. Независимо, че тези препарати са били разпръсквани преди 30 години,  Agent Orange продължава да уврежда вече трето поколение хора.

23485-0

Мир
На снимката е показан неизвестен войник от 173 въздушно десантна бригада във Вин Фук на писта в Южен Виетнам. 18 юни 1965 година.

23486-0

Трепет
Деца гледат, как убиват дракона по време на куклен театър. Париж, 1963 година.

23487-0


Радост
Освободената красавица, 1945 година. «Изображение на жена в момента на нейното освобождаване. Тя е изтощена, но лицето и свети, сякаш тя никога не е била в затвор».

КРАЙ

23488-0

колко чувства изразяват очите... някои от снимките са покъртителни!!!

На мен ми прилоша докато ги гледах и не можах да стигна до края. :'(
Съжалявам.... :'(
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

На мен ми прилоша докато ги гледах и не можах да стигна до края. :'(
Съжалявам.... :'(
Аз стигнах, но после съжалих...Никак нямам нерви да гледам подобни неща :(
Когато отсечем и последното дърво, когато отровим и последната капка вода, ще разберем, че парите не стават за ядене!