Автор Какво е чувството да си богат?

8
24676-0

Потребителите на сайта Quora си задават въпроса какво чувстват хората станали неочаквано много богати. В коментарите към тази тема своето мнение споделят бизнесмени, които по различни начини са спечелили милиони долари. Някои спестявайки, други продавайки своята компания. В техните коментари те разказват за това, какво чувства човек, който изведнъж може да си позволи всичко. И наистина ли е толкова хубаво да си богат.

Анонимен ($30 000 000)

Богатството те изолира от обществото. Ти не можеш да се оплакваш от своя живот, или да говориш за проблемите си с никого, освен с най-близките си приятели. В противен случай ще бъдеш сметнат за нагъл идиот. На хората с по-малки доходи им е трудно да ти съчувстват, тъй като те смятат, че парите решават всички проблеми. Но това не е така..

С парите се появяват много проблеми. Липса на мотивация за работа, постоянни молби за пари на заем от внезапно появили се приятели и роднини, завист и данъци – всичко това оставя не много приятен отпечатък върху живота ти. Ако имате деца ще ви се наложи да мислите как да ги мотивирате да правят нещо, вместо просто да харчат парите ви.

Не се радвайте на това, че ще имате много свободно време. Мързелуването бързо ще ви омръзне, а за срещите с приятели ще ви се наложи да забравите, тъй като те почти всички работят нормална работа от 9 до 17 часа. Парите те правят самотен и това за мен беше най-голямата изненада и разочарование.

Анонимен ($4 000 000)

Успях да направя не малко състояние спестявайки пари в банка. По моите мерки $4 000 000 не са кой знае колко, но сред хората от моето обкръжение, аз имам най-много пари. Ето няколко съвета, които мога да дам на човек, който неочаквано е станал богат:

1. Не казвайте на никого за своите пари.
На предишната си работа аз случайно се изпуснах за моите спестявания. Хората, които познавах от дълги години и смятах за свои приятели се промениха. В разговорите ми с тях започнах да усещам завист и саркастични коментари за мен и моите пари. С течение на времето нищо не се промени, независимо от това, че аз спрях да говоря на тази тема. Започнах нова работа и на никого не казах нито дума за това, сега се чувствам много по-добре.

2. Материалните неща не носят удоволствие.
Супер клише, но нямаше как да не го спомена. Сигурно е трудно за разбиране, докато сам не забогатееш. Аз си купувах коли и скъпи играчки, и те само първоначално ми доставяха удоволствие. След време разбираш, че това са просто пари хвърлени на вятъра.

3. Аз не напуснах работа. Както и преди продължавам да работя в IT-компания и да живея според моята заплата.
Спестените пари съм решил да ги оставя за пенсия или за непредвидени ситуации.


Сафал Йот Синг ($15 000 000)

Аз спечелих много пари от продажбата на стартъп IT компания, когато бях на 20 години. И ето какво разбрах: да бъдеш богат е по-добре от да не бъдеш богат, но съвсем не е толкова хубаво, колкото си мислите.

Първо на първо вие повече нямате право да се оплаквате. Другите си мислят, че с помощта на парите вие сте постигнали нирвана и повече нямате никакви проблеми, което разбира се не е така. Второ, всички около вас ще започнат нещо да ви искат. И ще ви е много трудно да разберете наистина ли дадения човек ви харесва или цялата работа е в парите. И накрая, приятелите и семейството. Възможно е вашите взаимоотношения да си останат същите, но, най-вероятно те ще се променят.

Вие си мислите, че веднага след като станете богати, вашия живот ще стане по-хубав. И ето вие забогатявате, а живота си остава същия. Такъв резултат може да доведе до силна депресия. Ако вие не сте щастливи с нормален достатък, то вие няма да бъдете щастливи и ако станете богати.

Заключение

Най-големият проблем на богатите хора е изолацията. Ние отделяме твърде много внимание на парите и напразно ги поставяме на първо място в списъка на своите ценности. Всичко е относително, и ако сега вие искате да си купите BMW, то когато си го позволите, вие веднага ще поискате Bentley. И това ще продължава до безкрай.

Ще бъде интересно да чуем мнението на нашите внезапно разбогатели читатели, ако има такива. С какви проблеми сте се сблъскали след като сте станали богати?


Не съм гинеколог, но мога да погледна...

На път съм да забогатея, като успея ще пиша обезателно!
Бжжж бжжжж бззз...

В живота ми е имало много случаи, в които съм нямала и стотинка и това, разбира се, е било много сериозен проблем за мен, но съм имала дни, в които се прибирам с хиляди левове свои пари в джоба си и съм искала да ми е хубаво, но в тези дни съм плакала най-горко, защото съм нямала с кого да споделя радостта и удовлетворението си от спечеленото с честен труд.
Не знам какво е да си притежател на големи суми пари и материални средства, но знам, че познавам хора, които имаха щастлив и удовлетворяващ живот, до деня, в който спечелиха сравнително големи суми пари.
Тези мъже(защото са мъже), започнаха да се опитват да променят средата си на първо място и за да се впишат в желаната от тях нова среда, първо си смениха колите, а после, без изобщо да са го планирали, стана така, че си смениха и жените, с които имаха до тогава хубави и здрави връзки....
Година по-късно, парите им свършиха  и те се опитаха да се върнат в стария си живот, но там вече нямаше място за тях. Новите им "приятели" продължаваха да искат да се виждат с тях, но те вече не можеха да си позволят да плащат сметките в скъпите заведения, които бяха ежедневие за богатите и бързо прекъснаха отношенията си там. Новите им партньорки не ги напуснаха, противно на очакванията ни, но в отношенията им нямаше това, което е имало в предишните им връзки и тези мъже се опитаха да си върнат бившите жени, но..това нямаше как да стане, разбира се и сега  моите приятели са едни объркани хора, с объркан живот и много материал за размисъл.
Наскоро говорих по телефона с единия от мъжете, за които говоря и го попитах дали е щастлив, а той ми отговори: "За какво щастие говориш, Яна? Това са други хора. Не са като нас. Как мога да съм щастлив с тях?"
Не знам как бих се чувствала аз, ако забогатея, но това, което наблюдавах в тези два случая, ме накара много да се замисля...
Всъщност, открих, че аз съм един много богат човек и съм щастлива! :idea:
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Поредното доказателство, че щастието не е в парите!
Love comes again...