Автор 10 древни замъка, в които може да се живее и днес

18
Мечтата да поживееш в средновековен замък в XXI век не чак толкова фантастична. Днес по света има стотици старинни съоръжения, превърнати в ултрамодерни хотели. На най-добрите от тях е посветена и тази тема. Потопете се в красотите на тези снимки (всички са кликабелни), защото на живо едва ли някога ще видите такава красота  :gigi:
50 страхотни снимки с описание на всеки един от десетте замъка-хотела. Да потегляме!

Castle Alarcon

26049-0

Местонахождение: Аларкон, Испания

Шепот на привидения и звуци от битки може да бъдат чути от гостите на испанския хотел-замък Castle Alarcon. Работата е там, че историята на цитаделата наброява над 13 столетия, като за това време замъка е сменил множество владетели и е издържал немалко нападения. Оригиналната сграда на замъка е била построена от маврите през  VII–VIII век. През XII век крепостта е владение на крал Алфонсо VIII, а по-късно става дом на маркиза де Вилена,а след това и на писателя Дон Хуан Мануел. Днес в замъка Аларкон също живеят хора, тъй като през 2003 година той е превърнат в хотел-парадор, собственост на държавата. Всеки желаещ може да отседне в една от 13 – те стаи. Всички те се намират в главната кула и имат скромни размери. Във всяка стая има малко прозорче. Голямата зала на Аларконският замък изпълнява ролята на столова, стените на която са украсени с доспехи, средновековно оръжие и картини.

Gritti Palace Hotel

26054-0

Местонахождение: Венеция, Италия

Венецианският Гранд-канал в продължение на векове е бил главна транспортна артерия на града. На неговите брегове са се издигали разкошни вили, сред които е и двореца Gritti. Двореца е построен през 1525 година за венецианския дож Андреа Грити — управител на града. В различни моменти от своята история дворецът е приемал посланици от Ватикана и членове на знатни родове, а през XX век дворецът е превърнат в хотел. Минава не малко време докато хотела стане знаменит и в него започнат да отсядат високопоставени гости. В числото на почетните гости на Gritti Palace са били Уинстън Чърчил, Греъм Грийн, Андре Малро, Игор Стравински, Лукино Висконти и Орсън Уелс. А Ърнест Хемингуей оставя следния запис в книгата за гости на хотела: «Gritti Palace, безусловно е най-добрия сред всички великолепни хотели на Венеция». Рояла с тънка ръчна дърворезба, витражите, мозайките, разкошните килими създават удивителна атмосфера на старата Венеция. Но най-важното, разбира се е гледката от прозореца.

Royal Mansour

26059-0

Местонахождение: Маракеш, Мароко
В приказния Маракеш, сякаш слязъл от страниците на  «Хиляда и една нощи», се намира един от най-удивителните хотели в Северна и Западна Африка. Хотела Royal Mansour е построен на мястото на кралските градини в самото сърце на стария град. Хотела е разположен на площ 3,5 хектара, заобиколен от висока крепостна стена в цвят охра, част от която е построена още в началото на XII век. Наричат Royal Mansour град в града, и това не е случайно. Хотела е построен като са спазени всички канони на класическия образец за жилищна архитектура в Магриб и се състои от отделни къщи-риади потънали в зеленината на мавританските градини. Стените на помещенията са покрити с традиционна мароканска мазилка и са украсени с причудливи тънки орнаменти. А мебелировката  представлява екзотичен микс от няколко културни слоя: мавритански, арабски, берберски и европейски. В Royal Mansour хармонично се съчетават полюлеи от муранско стъкло, викториански кресла, огледала в стил Луи XV и мебели с дърворезба украсена с камилски кости.

Dromoland

26064-0

Местонахождение: Клеър, Ирландия

Ирландия с нейните неголеми размери може да се похвали със значително количество древни замъци. Общо в страната на трилистника се наброяват около 2000 средновековни обекта: от охранителни кули до пълноценни, добре запазени древни строения, много от които сега са се превърнали в луксозни хотели. Един от тях е замъка-хотел Dromoland в графство Клеър. Този замък, построен през 1475 година, а след това престроен през  1826–1832 години е бил владение на могъщия клан О'Брайън, които са преки наследници на Ирландския крал Брайън Бору. През 1962 година Донаг О’Брайън поради финансови трудности е принуден да продаде замъка. Новият собственик е американеца Бърнард Макдонах, той плаща за бъдещия разкошен хотел £66 000. Днес Dromoland се смята за един от най-хубавите хотели в Ирландия. Величествен замък, интериори украсени с различни дървени панели, статуи и старинни мебели, разположен на брега на езеро, хотела предлага на своите гости поле за голф и конюшня.

Schloss Fuschl Resort & Spa

26069-0

Местонахождение: Залцкамергут, Австрия

Австрийският Schloss Fuschl Resort & Spa, вече няколко пъти попада в списъка на най-хубавите европейски замъци-хотели в класацията на американския Conde Nast Traveller. Класацията се съставя по впечатления на пътешественици, които жадуват за аристократична атмосфера. Замъка е построен през XV век на брега на живописното езеро Фушл ам Зее  и навремето е служил за ловна резиденция на архиепископа на Залцбург. А в началото на 1950-те години се превръща в прекрасен хотел, в който с годините отсядат такива имените личности като: Одри Хепбърн, Джавахарлал Неру, шведската принцеса Мадлен и много други. Днес Schloss Fuschl Resort & Spa е съхранил всички атрибути на разкошна резиденция. Хотела има собствена колекция произведения на изкуството, събрана с помощта на мюнхенската галерия Bernheimer Fine Old Masters, а също така колекция лични вещи на императрица Елизабет Баварска. Освен всичко останало, Schloss Fuschl е единственият в Европа хотел, предоставящ на своите гости уникалната възможност да се повозят на автомобил от своята собствена колекция.

Castello di Casole

26074-0

Местонахождение: Тоскана, Италия

Един от най-очакваните хотели беше официално открит миналата година в италианският град Тоскана. Петзвездният хотел Castello di Casole е разположен в старинен замък от X век, изгубен сред лозя и маслинени насаждения разпрострени на територия над 1500 хектара. Само преди 10 години на мястото на този луксозен хотел е имало само руини и крепостни стени обрасли с трева и плевели. Така щеше да бъде и до сега, ако не бяха инвеститорите, които решиха да превърнат изоставените руини в хотел. Реставрацията продължава седем години, по време на която каменните руини се превръщат в първокласен бутик-хотел. В хотела има 41 стаи за гости, като всяка от тях е оформена с помощта на средновековни материали и антикварни предмети, намерени по време на разкопките на територията на имението. Ако гостите на хотела се отегчат от идилическите гледки и пейзажи, макар че това е малко вероятно, от Castello di Casole за 20 минути може да се стигне до Сиена, а за 45 до Флоренция.