Автор Сикхи

9
Сикхизмът е самостоятелна религия, възникнала в среда на индуизъм и ислям, но не приличаща на другите религии и не признаваща приемствеността.

14 снимки и малко история:
№1

27025-0

№2
Сикхизма като религиозно течение възниква в началото на XVI век в Северозападна Индия. За негов основател се смята гуру Нанак, роден през 1469 г. в Талванди (окръг Лахор). Той много пътешествал, стигал е даже до Мека, а в началото на XVI век се установява в Пенджаб, където започва да проповядва новото учение. Той и неговите приемници и последователи формират строго организирана религиозна община на сикхите. С течение на времето сикхите се превръщат в самостоятелна група, нещо като държава в държавата, със своя идеология, закони, и вождове.

27026-0

№3
Сикхите вярват в единен Бог, всемогъщия и всепроникващ Творец. Никой незнае неговото истинско име.

Бога се разглежда от две страни — като Ниргун (Абсолют) и като Саргун (персонален Бог вътре във всеки човек). До Сътворението Бог е съществувал само като Абсолют сам по себе си, но в процеса на Сътворяване той изразява себе си. До Сътворението не е имало нищо – нито рай, нито ад, нито три свята – само Безформеност. Когато Бог пожелава да изрази себе си (като Саргун), той отначало намира своето изражение чрез Име, и чрез Името се е появила Природата, в която Бог е разтворен и присъства навсякъде и се разпространява във всички посоки, като Любовта.

27027-0

№4
Всеки сикх преминава през ритуала Амрит (аналог на християнското кръщение). Сикхизмът може да бъде приет от всеки човек, независимо от неговата националност, пол и произхождение. Сикхите са длъжни да насят със себе си пет предмета (пет К) — Kesha (непокътнати коси, скрити под чалма (Keski)), Kangsha- гребен, поддържащ косите, Kara — стоманен гривна, Kachla - бельо, Kirpan — меч или кинжал, скрит под дрехите. Това правило е обезателно. Меча не трябва да се използва за утвърждаване на своята власт, заплахи или насилие над други.

27028-0

№5
Числеността на сикхите достига 22 милиона души, от които 83% живеят в Индия. 76% от индийските сикхи живеят в област Пенджаб.
Още информация: БГ Вики

27029-0


този сугурно е полицай по професия  :D

този сугурно е полицай по професия  :D

що бря?
Не съм гинеколог, но мога да погледна...