Автор Офисът на Google в Силициевата долина

14
В Силициевата долина, където ние живеем, офисът на Google е местна забележителност. Тези, които по един или друг начин са свързани с IT, обезателно идват тук, за да видят със собствените си очи как изглежда тази огромна корпорация.

30 снимки via le-milady.livejournal.com/...

29037-0

Фотографии и текст le-milady, превод Banshee
1. Офисът, който ние посетихме, се намира в съседният до нас град -  Mountain view. Това е само един от многото офиси в Силициевата долина. Офис има също така в San Bruno и, разбира се, в San Francisco. Но офисът в Mountain view е главен за компанията, в него работят над 16 хиляди души.
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

По външната територия на офиса може да се разходи всеки желаещ. А тъй като сградите са страшно много, до всяка от тях стоят велосипеди, за да може по-бързо да се предвижвате между корпусите. Аз мисля, че този офис е нещо като град в града – толкова е голям.

29038-0

2. Както и в по-голямата част на Америка, така и тук офис сградите не са високи.

29039-0

3. Ярките цветове са навсякъде. Във външните дворове и вътре в офисите. Вътре в офисите може да се влезе само с придружаващ служител на Google. За щастие, сред нашите познати има един такъв.

29040-0

4. Освен невероятно доброжелателната служителка от охраната ние бяхме посрещнати и от гугъл-автомобил.

29041-0

5. И космически кораб.

29042-0

6. Да се правят снимки в тази част на офиса, където стоят работните бюра, за съжаление е забранено. Като цяло, не мога да кажа че там има нещо кой знае какво, каквото не е виждал този, който работи в офис. Системата от офиси е изградена по така нареченият принцип open space. Много стаи за преговори – много ярки и всяка носи името на някакъв град. Това, което лично на мен ми направи силно впечатление, е че в офиса на Google никой неработи с Windows, само Linux и MacOS.
Работното пространство няма да ви го покажа, но за сметка на това ще ви покажа пространството за отдих.

29043-0

7. То е съединено с кухнята. В която има толкова много видове храна, чай, мляко, сиропи и други неща, че в началото направо се стъписах   Тук е разположена и професионална кафе-машина:

29044-0

8. И автомат за дъвки 

29046-0

9. Също така билярдна маса.

29047-0

10. А още има и такива стелажи за поща. Ако някой служител получи писмо, той може да го намери тук.

29048-0

11. Тази зелена стълба е невероятно стръмна! И ние се качихме по нея нагоре.

29049-0

12. В тази сграда е разположена една много ярка и необичайна конферентна зала.

29050-0

13. Именно тук всеки четвъртък изнасят лекции основателите на Google - Лари Пейдж и Сергей Брин. По време на своите лекции те разказват за успехите на компанията през изминалата седмица.

29051-0

14. Вървим по нататък – медицински център. Тук можете да получите всякаква медицинска помощ, тук също така слагат ваксини и правят масажи.Да-да, в центъра има пет масажни кабинета. И те работят в работното време на офисите. Тук даже презервативите са ярки!

29052-0

15. Отиваме към следващата сграда. Около нея има красиво изкуствено езеро с шезлонги, а вътре маса за тенис.

29053-0

16. Продължаваме нашата разходка.

29054-0

17. Това са офисите, в които работят над проекта Android. Тук има и големи фигури на Android.

29055-0

19. Събота, на рецепцията няма никой.

29057-0

20. А аз продължавам да се възхищавам на ярките детайли.

29058-0

21. Тук, в стаята за отдих е направена огромна стена, на която може да редите мозайки.

29059-0

22. Отлично медитативно занимание.

29060-0

23. В съседство има стелаж с различни компютърни аксесоари. Зарядни, клавиатури, мишки, кабели и други – всичко това е абсолютно безплатно за ползване.

29061-0

24. Почти във всички сгради има ето такива зелени стени – всички цветя са истински!

29063-0

25. Зад тази чудесна стена се намира поредната кухня.

29064-0

26. С милиарди видове зърнени закуски.

29065-0

Имайки предвид огромната площ на този филиал, по различните офиси може да се ходи до безкрайност. Но надявам се придобихте бегла представа за атмосферата на работа в Google.

Сигурно знаете, че на всички събрания, свързани с персонала се обсъжда темата за мотивацията на сътрудниците. И в контекста на тези беседи офисите на IT-компаниите, не само на гиганти, като Google или Facebook, претъпкани с безплатна храна, фитнес зали, тенис маси, стаи за отдих и други екстри за персонала, винаги се споменават с негативен оттенък. Защото обикновените фирми много трудно могат да се конкурират с големите в това отношение.

29066-0

А тези специалисти, които поне веднъж са вкусили от този живот, започват да го възприемат като нещо нормално. И, най-вероятно всеки, който работи в офис, би искал да има възможност през работно време да отиде на масаж, да похапне вкусни ястия или пък да покара колело навън. Но далеч не всяка компания е способна да предостави такива условия на труд.