Автор Вятърните кули в Иран

7
Държавите в Близкия Изток се характеризират с горещ и сух климат. Сградите и къщите традиционно се строят от дебела керамика, която има добри топлоизолационни качества за да задържа прохладен въздуха в горещите дни. Къщите се разполагат близо една до друга, а високите стени и тавани създават максимална сянка. Въздействието на пряката слънчева светлина също е минимизирано благодарение на малките прозорци. Персийските архитекти включват в своите сгради още един важен елемент – вятърните кули, за които ще стане дума в тази статия.

29362-0

Целта на тези високи кули на покрива е да охлаждат сградата създавайки подобрена въздушна циркулация. Кулите-ветроуловители са измислени в Персия и от там се разпространяват по целия Близък Изток, Пакистан и Афганистан. Те се използват в продължение на много хилядолетия — останки на вятърни кули са открити в традиционно египетска архитектура от времето на фараоните (1300 години преди Христа).

29363-0

Принципът на работа на тези кули в значителна степен прилича на съвременните системи за климатизация. Горе във ветроуловителя са разположени няколко насочени колектора с изходи в четири различни посоки. Отвореният от страна на преобладаващия вятър колектор позволява на въздуха да проникне в сградата през специална шахта. В основите на кулата е разположен резервоар с вода, който се нарича “канат”, през който минава въздуха. Движейки се по повърхността на водата денем, топлият въздух се охлажда. През нощта процеса протича на обратно — студеният въздух прониква в сградата и по естествен начин я затопля. На следващата картинка много добре схематично е показано как протичат тези процеси:

29364-0

Ветроуловителите са толкова ефективни, че се използват за охлаждане в много домове на Иран. Традиционните водохранилища също се строят с кули, за да подържат прохладна температура на водата през целия ден. Тази схема започва да се използва даже в западната архитектура. Ветрова кула е построена в центъра за помощ на туристи в Националният парк Зайон в щата Юта, а също така на стадиона в Барбадос.

29365-0
всички гениални решения са били много прости  :idea: