Автор Северна Корея разказа за глада в САЩ и Европа

0
националната телевизия на КНДР направи предаване, разказващо за поголовния глад, бедност и други беди в страните на запад. Видеото на корейски език беше качено на YouTube от немски потребител, публикуващ предавания на северно корейската телевизия.

Поредицата от предавания «Тъмната реалност на капиталистическите общества» почти напълно състои от кадри на опашки за храна, полеви кухни за бедните и лежащи по улиците и в приютите бездомници. Във втората половина на предаването водещата започва да разказва за насилието и свободната продажба на оръжие в САЩ. В същото време се демонстрират кадри от оръжейни магазини и снимки на жертвите от стрелбата в училището «Сенди Хоук».

Съгласно достъпните преводи, във филма капиталистическите страни са представени като свят на безконтролно насилие и повсеместна бедност. В същото време Северна Корея в контекста на предаването е представена като страна на социалното благополучие и равенство. Най-вероятно предаването е било предназначено за зрителите на КНДР.

204-0

!

Трябва да отбележим, че Северна Корея от началото на 90-те години получава хуманитарна помощ от ООН и КНР. Също така от 1957 година на гражданите в КНДР е забранено да търгуват със жито затова те са принудени да ползват талони. Например, през 2012 година корейците са могли да получават по 400 грама на ден, при това нормата през лятото се намаля на 335 грама.

В последно време Северна Корея усили пропагандата както за вътрешно, така и за външно ползване. Така например през февруари 2013 година северно корейските държавни портали публикуват два видеоклипа, в които показват градовете в САЩ, загиващи от ядрени удари. Второто клипче завършва с надпис: «Народа чака. Америка трябва да бъде наказана». В същия месец страната завърши най-мащабните ядрени изпитания за цялата си история.