Автор 10 доказателства за това колко малко знаем за света

2
9295-0

Разликата между умника и учения, е че умника винаги заявява колко много знае, а учения в повечето случаи твърди, че той нищо незнае. Попитайте експерт в коя да е област, и той ще потвърди, че в неговата област нещата които знае са много по-малко от тези които незнае.

Човечеството винаги се е стремило да узнава колкото се може повече, именно за това съществува и науката, която ни помага постепенно да разгадаваме тайните на света. И независимо от това има толкова много неща, за които ние нямаме обяснение. Ето няколко примера.

20 снимки+текст

Защо ние спим и защо виждаме сънища?

Всяка нощ, всички хора на планетата са свикнали да спят и да сънуват сънища, при това, учените немогат да дадът отговор защо това се случва. Теории има много. Една от тях твърди, че ние сънуваме за да подредим информацията в своя мозък или за да се избавим от стреса.

9296-0

Изследванията показват, че съня може да се използва като указател какво може да се случи с нашето тяло в бъдеще, например с помоща на сънищата може да се узнае има ли риск да се появят заболявания като Паркинсон или слабоумие.

Още по-странни може да ви се сторят резултатите на учени от Ню-Мексико. Оказало се е че обучени учасници в тези изследвания са можели да манипулират своите кошмари и по този начин са преборвали депресията.

9297-0

Ако ние успеем да разберем защо виждаме сънища докато спим, ние ще може да направим невероятни открития. Обаче за сега сме много далеч от истината. Вече милиони години една трета от човешкия живот минава в сън, почти винаги със сънища, но за сега незнаем защо.

Какво става след смъртта?

Смъртта - още една велика тайна на нашия свят. Никой точно не може да каже какво става след като нашето тяло спре да функционира. Учените правят всичко възможно за да изяснят това, но вместо отговори получават още повече въпроси.

9298-0

Първия проблем е състоянието на клиническа смърт. Огромно количество хора разказват как виждат бяла светлина, чуват музика, летят във въздуха, излизат от своето тяло и много други работи. Тези видения не могат да бъдат наречени халюцинации, защото те се случват тогава, когато мозъка и сърцето не работят.

9299-0

Появява се втори въпрос: какво се случва със съзнанието след физическата смърт? Според един от лидиращите експерти в областа на връщането към живот след смърт, доктор Сам Парния, хората могат да възкръснат без сериозни физически увреждания до 10 часа след смъртта. Това ни навежда на мисълта, че нашето съзнание все пак продължава да съществува, даже тялото и да не възкръсне.
За смъртта ние знаем много малко, независимо от това, че вече хилядолетия се опитваме да разберем нейната природа.

Защо има живот на земята?

Ние изминахме дълъг път преди да се научим да създаваме изкуствен живот. Обаче трябва да признаем, че до сега нямаме отговор защо живота кипящ покрай нас се е появил на този свят.

9300-0

Единственното, което знаем, е че в един определен момент в историята на земята, по-точно преди 3,8 милиарда години молекулите изведнъж са почнали да демонстрират невероятно сложни химически реакции, което довежда до появата на рибонуклеинова киселина и в края на краищата до появата на живот.

9301-0

Какво е стимулирало молекулите за подобни реакции остава загадка и до сега. Една от версиите, е че всичко това е творение на Бог, друга версия твърди, че вина за това има ултравиолетовата светлина, обаче точен отговор няма никой.
Учени от цял свят се опитват да разгадаят тази загадка и да създадът този коктейл, който е бил на земята с надеждата да станат свидетели на момента когато възниква живот.

Какви са законите на вселената?

Основавайки се на наблюдения ние сме направили изводи, че вселената се разширява, това не може да бъде отречено. Също така не може да се отрече, че тя се ускорява. По законите на гравитацията всичко трябва да е наобратно, да се забавя, подготвяйки се за «Голямото свиване» – процес обратен на Големия взрив, на практика не всичко е така. Защо се случва това?

9302-0

Много учени винят в това тъмната енергия и тъмната материя, които по тяхно мнение съставляват по голяма част от вселената. От къде се взема тази материя и тази енергия не е известно. Освен това, 100% доказателство за тяхното съществуване няма.

9303-0

Вселената живее по свои собствени закони, а на нас ни остава само да гадаем и да правим предположения.

Исторически загадки

Ние сме свикнали да разглеждаме историята като вид повествование, което е достигнало до наши дни. Обаче с течение на времето много факти са били изгубени, образувайки огромни бели петна в историята.
Ние знаем много неща за някои епохи, но например за някои етапи в епохата на Древния Рим, много от страниците и даже цели векове са неизвестни, а за някои събития от тези страници ние можем само да гадаем.

9304-0

Да вземем например, Британия от 6 век. Римското влияние по това време вече е исчезнало, Християнството тепърва започва да се развива, а Скандинавия започва да набира обороти. За този важен период от историята на нас ни е известно твърде малко. До нас е достигнала само една проповед на един малоумен монах, 90% от която е посветена на божественото правосъдие.

9305-0

Даже такива велики държави като Древния Рим и Древна Гърция са оставили много малко информация за себе си. По-голяма част от нашите знания са основани на ненадежни източници. Нови открития се появяват всяка година. Например неотдавна беше открито, че гърците са построили нещо като първообраз на съвременния компютър 2000 години преди Чарлз Бебидж.

Защо му е на човек изкуството?

Попитайте кой да е човек на изкуството, защо той рисува, пише или се занимава с други творчески дела, едвали ще получите някакъв логичен отговор. Човек твори абсолютно неразбирайки защо прави това.

9306-0

Няма никакво еволюционно предимство в това, че ние можем да рисуваме. Ние можем само да гадаем защо ни е изкуството.
Една от теориите гласи, че творческите изяви - музика, скулптура, живопис и т.н. е еквивалент на пауновите пера, тоест то е нужно само за привличане вниманието на противоположния пол, и като следствие удовлетворяване на сексуални потребности и размножаване.

9307-0

Истина ли е или не - въпроса е спорен. В нашия арсенал раполагаме само с теории и предположения.

Загадката на динозаврите.

Ние от малки знаем, че някога много отдавна на нашата планета са живели същества, коренно различни от тези които сме свикнали да виждаме днес. За по-голяма част от тях ние нищо незнаем, тъй като техните вкаменени остатъци не са се запазили до наши дни.

9308-0

Например за да се запази скелета на динозавър в продължение на милион години е необходимо да се спазят много сложни условия. Това означава, че даже намирайки скелети на някои видове, тези скелети не винаги са цели. От повечето същества не са се запазили никави остатъци. Например до нас са достигнали само няколко костички на същества живели в Средния Триасов Период, който е продължил милиони години!

9309-0

Даже когато изследователите намират големи вкаменени фрагменти, това е само малка част от всичко. По информация на National Geographic, над 59 процента от динозаврите известни на науката, са известни изключително от намерени малки фрагменти. Поради тази оскъдна информация учените много често допускат грешки, бъркайки едни същества с други.


Древна литература.

Ние не винаги можем да разкажем много неща за знаменити писатели от миналото, чиито произведения са известни на цял свят. Да вземем например, Уилям Шекспир, един от най-четените автори, чиито пиеси се играят във всички театри по света.

9310-0

Удивително, но независимо от тази знаменитост за Шекспир е известно твърде мало. Още повече, има предположения, че такъв писател вобще не е съществувал, а неговите произведения са били написани от група драматурзи под общ псевдоним.

9311-0

За гръцкия поет Омир, автор на знаменитите «Илиада» и «Одисея», също е известно съвсем малко. Единственното точно известно за него, е че «той най-вероятно е съществувал». Също така ние не сме сигурни, че неговите произведения, които ние знаем сега - са оригинали.
От цялата римска литература, до наши дни са се съхранили само два романа, и то само части от тях. Много литературни произведения са били унищожени от войни, пожари, земетресения и т.н.

Гравитация.

Вече споменахме, че тъмната материя може да даде обяснение защо вселената не се подчинява на законите на гравитацията. Но забравихме да споменем, че самата гравитация не се подчинява на собствените си закони.

9312-0

Просто казано гравитацията е единственната от четирите фундаментални сили, която противоречи сама на себе си и престава да действа ако тялото става достатъчно малко.

9313-0

Всъщност гравитацията е истинско главоболие за физиците, някои от тях твърдят, че тя вобще не съществува. Всеки път когато ние правим някакво важно откритие, ние разбираме колко малко знаем за света.

Теориите за света постоянно се менят.

Ако вие си представите науката като къщичка от карти, а всяка нова теория-пробив като 10 тонна желязна сфера падаща от горе, вие ще разберете същината на проблема. Например в края на 19 век ние искренно сме вярвали, че почти сме достигнали границата на всички знания. И в този момент се е появил гражданина Айнщайн, който публикува най-известната формула в историята и всички представи за света са били разрушени.

9314-0

Ние сме започнали да градим нашите знания от самото начало, и отначало всичко е вървяло гладко, докато не сме забелязали, че черните дупки се държат съвсем не така както сме предполагали. Днес ние се намираме на прага на нови завои в развитието на науката. Това означава, че някои фундаментални понятия могат да бъдат отново преразгледани.
Например напълно възможно е с помоща на Теорията на Струните «да се докаже», че ние живеем в някакъв вид холограма, която се проектира от края на вселената. Разбира се това не е господстваща теория, но тя показва колко странна може да се окаже истината накрая.

9315-0

По този начин може да се получи, че нищо няма смисъл, а ние сме просто изображение което се проектира от дълбините на космоса.

Източник: http://listverse.com/