Автор Шест особености на японската култура

1
За европейското съзнание японската култура има много страности, някои от които са напълно чужди за нас. Няма нито една друга страна където да са се преплели по толкова странен начин традиции, технологии и условия на живот. Самурайските идеали прекрасно живеят редом с компютри последно поколение, а дългожители родени още през 19 век - с тийнейджъри в костюми на Покемони. Независимо от поразителното техническо развитие, японската култура е консервативна, затворена и неразбрана за хората от други страни.

По-долу ви предлагам да прочетете за шест странни аспекта от културата на «страната на изгряващото слънце».

Хикикомори

9623-0

Хикикомори – това са млади хора, които не желаят да общуват със заобикалящия ги свят. Разбира се във всяка култура има определено количество хора, които наричаме «отшелници», но обикновено тези хора са на възраст или даже преклонна възраст, много от тях страдат от психически разстройства, като депресия или  агорафобия.

Особеното при японските «отшелници» е възрастта. Това са или тийнеджъри, или млади хора малко над 20 години, които напълно са се изолирали от външния свят. Съществуват няколко обективни причини за появата на толкова много хикикомори: първо, това е интернет, второ - огромното натоварване в училищата, което е прекалено за повечето учащи се и трето - любящи родители, които са готови да гледат децата си до тяхната старост, само и само те да не излетят от семейното «гнездо».

Обикновено с термина хикикомори наричат млади хора, които са престояли затворени в своята стая без работа и живо общуване повече от половин година. Психолози твърдят, че вече има «милиони загубени».

Престъпност

9624-0

Независимо от легендите за якудза, нивото на престъпност в Япония е едно от най-ниските в света (по-ниско е само в Монако). Всички видове оръжие - от пистолети до мечове обезателно подлежат на регистрация в полицията.

Обаче попаднете ли на подсъдимата скамейка - почти всичко е загубено. 99 процента от присъдите са осъдителни. Освен това в Япония и до сега действа смъртното наказание, обикновенно чрез обесване. На година биват екзекутирани 2 - 3 човека, при това за предстоящата екзекуция съобщават няколко часа преди нея. На семейството на екзекутирания съобщават вече след екзекуцията.

Отношение към работата

9625-0

Всички знаят, че японците са едни от най-дисциплинираните и трудолюбиви работници в света. Обаче и образа на бизнесмен алкохолик, постоянно седящ в караоке баровете също не е далеч от истината. Японците наистина пият много; по корпоративни събирания сакето се лее като река и по-младите сътрудници се опитват да не изостават от своите закалени с годините босове - пиячи.

Но това, което е наистина удивително е факта, че колкото и да изпие японеца, на сутринта той ще е напълно свеж и ще почне работа точно на време. Освен това в японската култура се счита за съвсем нормално малко да дремнеш на работното си място, това даже се приветства. Японците смятат, че човек който е преклонил глава на работното си място и дреме, е човек който се труди до изнемога и е особенно предан на своята работа.

Кодокуши

9626-0

Феномена Кодокуши (самотна смърт) – означава силует на тяло на умрял човек. Той се образува когато тялото дълго време е оставало неоткрито.

Работници, които се занимават с пренос на мебели, разказват, че много често откриват такива “кодокуши”. По данни на една такава частна фирма примерно в 300 случая от 1500 те се сблъскват с такива печални символи на човешката самота.

Традиционния образ на японското семейство, когато под един покрив са живели няколко поколения вече е остарял и все по-често старците живеят сами.

Това често се случва и с работниците на временна работа или работниците по договор - много мъже и жени от тази категория никога не се женят. Те умират самотни и никой не разбира за тяхната кончина.

Порно

9627-0

Японските нрави винаги са се отличавали със своята строгост, в това число и към така наречените «филми за възрастни». И независимо от това, че в Япония няма забрана за снимане на порно, гениталиите във филма обезателно трябва да са замазани, за да е в тон с националните принципи за морал.

Този олекотен вариант на японското порно се допълва от така нареченото «букаке» – демонстрация на образуващите се по време на процеса течности като доказателство за това, че между актьорите наистина е имало "любовен акт".

Изключително любопитен е и факта, че огромно количество млади японци нямат абсолютно никакъв интерес към секса, най-вече това важи за момчетата. Тях ги наричат «сошоку данши» или «вегетарианци».

Яэба

9628-0

Докато в цял свят хората харчат не малки суми за това да имат безупречно равни зъби, японските тийнеджъри се увличат по точно обратното. Последния стремително разпространяващ се сред японската младеж тренд се нарича «яэба» (буквално преведено «двоен зъб»). Това е изкуствена насадка, която създава ефект на стърчащ от устата зъб. Между другото никак не евтино удоволствие.

Много интересна статия :bravo:
Когато отсечем и последното дърво, когато отровим и последната капка вода, ще разберем, че парите не стават за ядене!