Автор Какво е да си гражданин на ОАЕ?

3
Последните няколко дена в обществото стана популярна арабската тема. Всички дават мнения и коментари за арабите, но малко хора са запознати в детайли.
Аз знам това онова за ОАЕ, затова и реших да напиша някои неща. От къде имам тази информация? От един руснак - Антон, който се е родил и израснал в Дубай. Той работи като гид и по руски разговаря без акцент — защото е учил в руско училище. Неговия най-добър приятел е арабин. Това само по себе си е удивително, защото арабите не контактуват много с чужденци — освен ако не става дума за бизнес.
И така, защо аз смятам че всички араби в ОАЕ се къпят в пари, а не просто живеят добре както смятат някои? И защо никой от емигрантите там никога няма да получи гражданство?
За всичко това е тази публикация.

5 снимки и малко букви via elbior:

1274-0

1. Заплата и пенсия:
"Населението на страната възлиза на  8,264 млн човека, като болшинството от тях  (88,5%) — са емигранти (гастербайтери). Коренното население е около 948 хил. човека (11,5%)"
Емигрантите работят във всички трудови сфери, освен държавния сектор. В същото време коренното население (за напред ще пиша просто «араби») — работят изключително и само на държавни длъжности. Като едновременно с това никой не им забранява да имат и собствен бизнес. Още повече – това се подкрепя.
Нито един арабин не работи черна работа. По – скоро би се самоубил отколкото да разнася пица или да мете подове. А защо?
Защото още на първата в своята кариера работа един арабин получава $4000. Тук трябва да отбележим, че първата си работа арабина може да почне още като дете в училище. След завършване на висше $4000 по магически начин се превръщат в $10 000. Защото това вече не е момченце, а мъж – квалифициран работник
Искам веднага да подчертая че заплащането при жените е по същия начин.
Размера на заплатата расте правопопорционално на личното и кариерно израстване, или просто опирайки се на трудовия стаж. С две думи заплатата расте постоянно — достатъчно е просто да изпълняваш своята работа. А ако си по инициативен и амбициран това допълнително се поощрява.
В края на трудовата кариера, преди излизане на пенсия заплата в размер на  $100 000 — е напълно нормално явление. Има и по-големи. Между другото възрастта за пенсиониране също не е фиксирана — тя настъпва след 25 години трудов стаж. Значи ако момченцето работи от 15 годишна възраст — на 40 вече е почетен пенсионер, и размера на пенсията е 80% от размера на последната заплата.
Така че пенсия от $80 000 в Емиратите — е нещо напълно обикновенно.

2. Образование:
Разбира се безплатно. Както в училище така и в университета. Освен това ако студента завършва първи курс с отличен, в неговото семейство на гости идват представители на Министерството на образованието. Показват му списък с най-добрите университети по света и му казват: „избирай”.
Не е важно кой университет и какво обучение ще избере младежа – всичко ще бъде безплатно. Освен това за целия срок на обучение на студента се наема квартира и се изплаща ежемесечна стипендия в размер на $2000.
След завършването на някакъв университет а-ла Харвард, студента не е длъжен да се връща в родината си а спокойно може да остане в страната, в която е завършил. И докато има паспорт на ОАЕ гражданин, всички привилегии остават.

3. Медицина:
Разбира се безплатна. Всички видове лечения, всички видове лекарства, всичко е безплатно. Освен това лечението от което има нужда пациента или операцията ще се извършат в тази страна, в това болнично заведение което е най-добро в дадената област. Всичко за сметка на държавата.

4. Жилище:
След навършване на 21 години държавата дава на всеки мъж земя и пари за построяването на жилище. И това е единствената привилегия на мъжете над жените. На жените земя не дават защото тя ще се ожени и мъжа и ще има земя и къща.
Ако по  някаква причина държавата не успява с заделянето на поземлен участък за младото семейство, а въпроса е спешен то тогава се осигурява временно настаняване в общежитие. Това е нещо като мини град в който за всяко семейство се отделя къща. Ето пример за такова общежитие:

1275-0

5. Семейство:
"Всеки мъж от ОАЕ за първи път встъпващ в брак за местна жена, може да получи заем в размер на 70 хил.  дирхама /около 20,5 хил. долара/. 40 хил. Се получават след подписване на брачен договор в шариатски съд, а останалите след сватбата. След раждането на първите три деца кредита се самопогасява.

Ето това е обикновенния арабски живот в Обединените Арабски Емирати.
Няколко примера от арабската действителност . На последната снимка в стария мерцедес зад колоната (малко не се вижда) седи бедна арабка...

1276-0Ех, защо всички не можем да се родим в ОАЕ...
Иначе всички европейци гледаме на арабите, като че ли сме къде, къде по-добре... ???

И като свърши нефта, к'во праим? Секас!!! ;D ;D ;D