Автор Как се произвежда най-големия пътнически самолет в света?

•   Всяка от основните стойки на шасито е способна да издържи натоварване до 260 тона, което е еквивалентно примерно на теглото на 200 автомобила Фолксваген Голф

17671-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

•   И, накрая последната станция, където се извършва монтажа на инсталациите на двигателите и пасажерските кресла:

17674-0

•   A380 може да бъде окомплектован с два вида двигатели: Rolls-Royce Trent 900 или Engine Alliance GP7000. Само два от четирите двигателя са с реверс на тягата.
Едно от основните изисквания към новия самолет е било намаляване нивото на шума от двигателите, това изискване се отразява на конструкцията им. И двата типа двигатели позволяват самолета да отговаря на изискванията за максимален шум QC/2 при излитане и QC/0.5 при кацане, установени от лондонското летище Хийтроу.

17680-0

•   A380 е най-икономичния самолет в своята категория. Това е единствения далекомагистрален лайнер, който изразходва по-малко от 3 литра гориво за превозването на един пасажер на 100 км. (при типова окомплектация с 525 кресла)

17684-0

•   Общата площ на салона на A380 е 554 м2. Две огромни палуби: основната палуба има най-голямата широчина в света - 6,5 м; горната палуба е със широчина 5,8 м. Климатичната система на самолета е снабдена с възможно най-съвременните филтри, които обезпечават равномерно подаване на въздух из целия самолет. Въздуха в салона на самолета (обем 1570 м3) напълно се подновява на всеки три минути! А380 има най-тихия пасажерски салон правен някога в цялата история на световната авиация.

17685-0

•   Самолета е сглобен! Следва серия тестови полети и боядисване в завода в Хамбург, след това A380 се предава на клиента:

17687-0

•   Този А380 най-вероятно е предназначен за частен клиент. А зад него се вижда A300B – това е първия самолет произведен от компанията Airbus. Този самолет прави революция в гражданската авиация през 70-те години, това е първия широкофюзелажен самолет с два двигателя.

17691-0

•   Кръглата конструкция в дясно е зона за статични изпитания на двигатели, окръжността е съставена от бариери ограничаващи звуковите вълни.

17692-0

•   Към днешна дата са произведени над 110 самолета А380, всеки месец се произвеждат и предават към клиент средно 2,5 самолета. В момента А380 се експлоатира от 20 авиокомпании.
Ето интересна статистика за замени на Б777/Б747 на някои направления:

17694-0

•   Запълването на А380 не пада под 80%:

17695-0

•   Най-големия флот от А380 е на Емиратите:

17696-0

•   Пет броя A380 са били построени с цел демонстрации и тестиране. Първия А380 със сериен номер MSN001 и регистрационен F-WWOW, е бил представен на церемония в Тулуза на 18 януари 2005 година, а първия полет е на 27 април 2005 година. Ето го най-първия А380:

17698-0

Източник: alexcheban.livejournal.com
Превод: Banshee

Много интересна статия. Явно французите са решили да откраднат първенството в строенето на пътнически самолети от американците  :up:

Надпреварата е Европа срещу САЩ и по-точно смачкване господството на Боинг!
тинтири-минтири