Автор До Румъния ... и назад - фотопътешествие

11
Здравейте,
Искам да споделя със вас моето великденско пътуване до съседна  Румъния. Румъния е наша северна съседка, но не знам какакъв процент от българските граждани са я посещавали. Румънците са много близки по манталитет до нас българите, но същевременно в икономическо отношение са доста по-напред. Спирам с икономическите анализи – всеки може да си прочете в интернет и започвам д пътуването.

62 снимки и малко текст.

20961-0

Излязохме от България през пункта Дунав мост в Русе. От нашата и от румънска страна мизерията на КПП-тата е еднаква – ПЪЛНА. Просто не мога да проумея как тези две държави могат да държат в такова състояние „лицето” си за всички хора, които им гостуват за първи път.

20962-0

С радост мога да отбележа, че настилката на  Дунав мост  в българския участък беше много по-добре от румънската (за съжаление май-предимствата бяха до тук).Букурещ, столицата на Румъния  изглежда много по-добре от нашата София. Централната цаст е с огромни булеварди и пресичането (понеже трябваше да я пресечем точно по средата) е доста лесно. Има указателни табели и като знаеш накъде отиваш е сравнително лесно.

20965-0


Украсата в Букурещ.

20967-0

Някакво странно архитектурно чудо в покрайнините на Букурещ - както казах не сме чак толкова различни  :biggrin:

20968-0

По кабелите ще я познаеш  :biggrin: - това мисля че не може да се види другаде  :idea:

20969-0

ето и доказзателство от къде е  :P

20970-0

Излязохме от столицата и продължихве на север/северозапад към Карпатите. Следваща спирка Синая – зимната резиденция на румънското царско семейство през началото на 20 век. Всичко е по западноевропейски образец.

20971-0

Казиното в Синая.

20974-0


Царския дворец Пелеш – Синая. Наистина е много красиво и аристократично. Снимките са много лоши понеже са правени крадешком - постоянно ни правеха забележки да не снимаме. Ако си платиш няма проблеми  :smile:

20976-0


Направи ми впечатление, че всичко е газифицирано – всяка една къща. Времето беше студено и мокро, но никаква миризма на дърва и въглища.

20981-0

От Синая продължихме към Брашов. Много красив град отново по европейски образец. Кръгови движения пълни с цветя, булеварди с 3-6 ленти в едната посока...

20982-0На другия ден – станахме по-рано и тръгнахме за Бран – градчето известно със замъка на Дракула  :horror:. В действителност местният владетел се е казвал Влад Цепеш. Замъка е построен на висока скала и е много внушителен. Цената за вход възрастен е 20 леи – около 10 лева.

20985-0

Снимки от замъка на Дракула  :P - вътре и вън.

20986-0

В момента по-скоро е уреден, като историческо - етнографски музей.
Навсякъде се продава домашен кашкавал и сирене – 1 лея е около 50 български стотинки.

20990-0

Снимки от Бран и околностите му - много е красиво!

20991-0